Nyitra megye 4.jpg           Ha gépkocsiba ülünk Párkányban, észak felé vesszük az irányt, meg sem állunk Zsolnáig, a következőt tapasztaljuk: minél inkább eltávolodunk déltől, minél inkább észak felé tartunk, annál jobbak az utak, annál szebb a települések külleme, annál gazdagabbak, szebbek az emberek portái.

            Ennek egyik oka a mellékelt térképen látható. A térkép bemutatja az EU-alapok egyik programja, a Regionális Operatív Program forrásainak elosztását 2009-2010-ben Nyitra megye területén, mégpedig a program települések újjáépítését szolgáló fejezetében. A Gúta – Érsekújvár – Léva városokat összekötő képzeletbeli vonaltól északra ötször annyi település pályázata lett sikeres, mint a vonaltól délre eső területen. Nyilván az uniós támogatások megítélésének körülményei utólag így-úgy magyarázhatók, azonban a térképen látható végeredmény önmagáért beszél. Északon szinte minden második település uniós támogatásban részesült a vizsgált két éves időszakban.

ROP támogatások kiértékelése Nitra megyében_2009-2010.jpg            Annak ellenére, hogy a Regionális Operatív Program a régiók, a vidék felzárkóztatását szolgálja, ebben a programban a megyék nem rendelkeznek végső döntési jogkörrel. Más, szomszédos uniós országokkal ellentétben. Azonban van javaslattevő, véleményezési és beleszólási joguk. November 9-én, szombaton megyei választások lesznek. Konkrét Nyitra megyei példán ecseteltem, miért lenne fontos, hogy a gondolkodó ember elmenjen választani. Az, aki nem lehet közömbös önmaga, környezetének és közösségének jövője iránt. A fenti példa bizonyítja, miért oly fontos, hogy sokan vegyenek részt a megyei választáson, ne becsüljék le annak jelentőségét. Fontos, hogy régiónkat olyanok képviseljék, akik képesek hatékonyan ellátni feladataikat, régiónk érdekképviseletét, elkötelezettek közösségünk iránt. Az MKP jelöltjei itt születtek, itt élnek a régiónkban. Az eddiginél sokkal nagyobb létszámban tudnák hatékonyan képviselni régiónk és közösségünk érdekeit. Ehhez azonban az eddiginél erőteljesebb választási fegyelem szükségeltetik. Szánják rá kérem azt a fél órát, menejnek el választani. Más pártok megyei képviselői, akik a déli járásokat eddig képviselték, a felsőbb (nyitrai) érdeknek voltak alárendelve. A megyei képviselőfrakciójuk fegyelmének betartása végett érdemben semmit vagy nagyon keveset tettek, tehettek régiónkért. A melléklet térkép is ezt bizonyítja. A jövőben ez feltehetőleg nem lesz másként. Vegyük végre komolyan a megyei választást.  Régiónk leszakadását követően célunk a régiónk felzárkóztatása. Egyben ez a megyei választás egyik legfőbb tétje, célunk teljesítését pedig a választók segítségével tudjuk csupán teljesíteni.

                                                                                             

                                                                                              Farkas Iván, az MKP alelnöke

                                                                                               Nyitra megyei képviselőjelölt

Szerző: farkasivan  2013.11.04. 16:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr815614521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása