Azt írja Solymos László, hogy a blogjaimban szokás szerint valamit nem ért. Nos, első ránézésre természetesen örülni kéne és örülünk is annak, hogy a kisebbségi kultúrák  támogatási kerete jövőre félmillió euróval megnő, elérheti a 4,5 milliós összeget. Csakhogy….Nem szabad előre inni a medve bőrére és ezt nyilván Solymos László is jól tudja.

Nem olyan rövid az emlékezetünk, emlékszünk még arra, hogy idén milyen módon történt a kisebbségi kultúrákra szánt összeg elosztása. Egy része sógor-koma alapon, a részleteket az MKP kulturális és oktatásügyi alelnöke július eleji sajtótájékoztatóján részletesen taglalta. Ettől nagyobb baj, hogy rengeteg olyan pályázat maradt támogatás nélkül, amelyek benyújtói szakmai rátermettségük, tapasztalatuk és a pályázatuk tartalma, minősége végett rászolgáltak volna az állami támogatásra. Bizonyára rossz ajtókon kopogtattak. Sokat mesélhetnének erről a Csemadok helyi szervezeteinek és más civil szervezeteknek a vezetői. Nem irredenták ők, ahogyan őket jellemzte a keret gazdája, csupán a magyar kultúra elmélyítésén és a hagyományaink ápolásán fáradoznak. Nem törvénysértő ez, akkor sem, ha sokaknak ez nem tetszik.  Amennyiben a félmilliós költségvetési többlet majd arra szolgál csupán, hogy abból az idei sikeres pályázók keretét megnövelik, a sikertelenek pedig jövőre sem számíthatnak állami támogatásra (mert újfent rossz ajtókon kopogtatnak) akkor megállapíthatjuk, hogy nem mozdultunk el a klientelizmus mezejéről. Amennyiben azonban a többlet azt szolgálja majd, hogy sokkal több pályázót elégítenek ki, mint az idén és sokkal tisztább, átláthatóbb körülmények között, akkor elmondhatjuk, hogy volt értelme a költségvetési keret megnövelésének. Ebben az esetben minden elismerésem a költségvetési keret gazdájáé lesz - elmondhatjuk akkor, hogy a jó hír tényleg pozitív.

Azért is jogos a kritikánk, mert a szlovák élő kultúra támogatásának jövőre 103 milliós kerete lesz. A kisebbségi élő kultúra támogatása a megnövelt, 4,5 milliós kerettel bír majd, ebben a magyar kultúra támogatásán kívül megtalálható az összes többi kisebbség kultúrája is. Pedig bennünket megilletne több, mint 10 milliós keret, a többi kisebbség nélkül.

Ahhoz hasonlít ez, mint amikor diadalittasan bejelentették, hogy néhány dolgozóval Komáromban létrejött a Szlovákiai Magyar Pedagógiai Intézet. A Szlovák Pedagógiai Intézetnek 800 dolgozója van, vagyis megilletne bennünket egy olyan intézmény, amelynek legalább 80 szakképzett dolgozója lenne. Minőségi munkát végezhetnének a tankönyvek előkészítése és kiadása vagy akár a módszertan terén. Néhány dolgozóval ez elképzelhetetlen.

Vagyis, kedves Solymos László, a jó hír sohasem rossz. Csupán óvatosak vagyunk és szeretnénk optimistán a jövőbe tekinteni. Csakhát, kísért a múlt és valahogy ez nemigen sikerül. Jövőre a kisebbségi kultúra támogatásának elosztása ugye nem július elején kerül napvilágra ? A keret bizonyára február végéig elosztásra kerül. Mert menet közben az idő kereke felgyorsult.

Szerző: farkasivan  2011.12.11. 01:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr163454548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása