Hétfőn, 2017.május 15-én lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 31. képviselő-testületi ülése. A testületi ülésen elfogadtuk Nyitra megye 2016.évi zárszámadását. Tavaly ismételten óvatosan, körültekintően gazdálkodott a megye, hiszen a gazdasági évet 15,3 millió euró többlettel zárta. A többlet túlszárnyalja az előző években tapasztalt (általában 11 millió körüli) takarékosságot és a tartalékalapba vándorol. A két éve elfogadott stratégia alapján a megyei közutak burkolat-felújítását, a szociális és egészségügyi ellátást kellene többletforrásokkal a tartalékalapból megerősítenünk. Azonban a megyei választások közeledtével erről érdemben majd az 5. választási időszakra megválasztott megyei képviselők döntenek.Hétfőn, 2017.május 15-én lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 31. képviselő-testületi ülése. A testületi ülésen elfogadtuk Nyitra megye 2016.évi zárszámadását. Tavaly ismételten óvatosan, körültekintően gazdálkodott a megye, hiszen a gazdasági évet 15,3 millió euró többlettel zárta. A többlet túlszárnyalja az előző években tapasztalt (általában 11 millió körüli) takarékosságot és a tartalékalapba vándorol. A két éve elfogadott stratégia alapján a megyei közutak burkolat-felújítását, a szociális és egészségügyi ellátást kellene többletforrásokkal a tartalékalapból megerősítenünk. Azonban a megyei választások közeledtével erről érdemben majd az 5. választási időszakra megválasztott megyei képviselők döntenek.

nsk_12.jpg     Jóváhagytuk Nyitra megye és a NIF Zrt. együttműködési megállapodását, amelynek célja a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megépítése. Egyúttal módosítottuk Nyitra megye 170/2016 sz. határozatát, amelyben meghatároztuk, hogy a NIF Zrt. végzi el a híd megépítése tervdokumentációjának elkészítését. Ez alól kivételt képez a helembai hídfőre felvezető út tervdokumentációja, amelyet Nyitra megye megbízásából egy szlovákiai tervező iroda készít majd el. Az előkészítő munkálatokat úgy kell majd időzíteni, hogy az Európai Unió Interreg SK-HU Programja pályázati felhívására.a partnerek közös pályázata november végéig benyújtásra kerüljön.

      A megyei önkormányzat tanácskozásán erélyesen kérdőre vontuk a megyei hivatal igazgatóját és munkatársait a komáromi kórházban meghiúsult beruházás, a belgyógyászati pavilon újjáépítése közbeszerzésének megszüntetése kapcsán. Az MKP képviselőcsoportja nevében szólaltam fel erőteljesen és kritikusan, rajtam kívül hasonló hangnemben szólalt fel Szabó Olga, Baranyay Zsolt és Szigeti László. Gyarmati Tihamér újra interpellációt nyújtott be, végül Szabó Olga javaslatot nyújtott be új közbeszerzés kiírására. Határozati javaslatát a képviselő-testület elfogadta. Mindezt közérdekben tettük, a komáromi és a környékbeli lakosság, a páciensek érdekében.           

      Az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) keretében szakközépiskolák és szaktanintézetek szakmai képzése színvonalának megnövelését célzó pályázatok benyújtására lesz lehetőség. 2016-ban a megyei hivatal jóváhagyásra a képviselő-testület elé nyújtotta be javaslatát, a konkrét szakközépiskolák listáját, amelyeket e beruházási programba javasolt. A listára 14 szakközépiskola került a megye Érsekújvárt Lévával összekötő képzeletbeli vonalától északra eső régióból. Négy szakközépiskola ugyan Érsekújvárból és Láváról is a listára került, ám csakis olyanok, amelyekben kizárólag szlovák nyelven folyik az oktatás. Kemény politikai vitákat és érvelést követően a listát akkor sikerült kiegészíteni két további szakközépiskolával, amelyekben magyar nyelvű oktatás is zajlik: az Érsekújvári Ipari Szakközépiskolával és a Komáromi Ipari Szakközépiskolával. A tegnapi megyei képviselő-testületi ülésen döntöttük el, a 16 iskolából álló listán melyik iskola milyen összegű pályázatot nyújthat be az IROP irányító hatósága elé és mekkora összegben fogja az iskola fenntartója, Nyitra megye az 5 százalékos önrésszel támogatni a beruházások megvalósítását. A lista abszolút éllovasa az Érsekújvári Ipari Szakközépiskola, amelynek A korszerű szakoktatás a jövő iskolájában című pályázata 2,4 millió euró kerettel lett jóváhagyva. Az élbolyba tartozik a Komáromi Ipari Szakközépiskola is, amelynek Innovációval a végzős diákok szakmai felkészültsége elmélyítéséért című pályázata 1,55 millió euró kerettel lett tegnap jóváhagyva. A 16 szakközépiskola pályázata napokon belül benyújtásra kerül az IROP irányító hatósága elé.

       A Környezetvédelem Operatív Program keretében a megyei önkormányzatban jóváhagytuk az Ipolysági Gimnázium épülete energetikai hatékonyságának megnövelését célzó európai uniós pályázatot. Az épületben székel a mindkét megyei fenntartású, a magyar tanítási nyelvű és a szlovák tanítási nyelvű gimnázium. A pályázat költségvetése 1 millió euró, a megye 50 ezer eurónyi önköltséggel járul hozzá a beruházás megvalósításához. A pályázat napokon belül benyújtásra kerül a Környezetvédelem Operatív Program irányító hatósága elé. 

        A megyei képviselő-testület a felkínált feleslegessé vált megyei ingatlan közül három esetben hagyta jóvá az adás-vételi szerződést. Eladásra került a Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium egykori épülete. A Református Keresztyén Egyház vásárolhatja meg 131 ezer euróért. Gadócon értékesítésre kerül az egykori mezőgazdasági szakközépiskola és birtok egyik kamrája a vonatkozó telekkel együtt 7.500 euróért, végül garázs, istállók és műhelyek halmaza kerül eladásra 298 ezer euróért és a hozzá tartozó 296 hektárnyi szántóföld kerül bérletbe 227 euró hektáronkénti és évenkénti bérleti díjért.

 

                                                                     Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Szerző: farkasivan  2017.05.16. 19:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr5812509797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása