Az Európai Unióban a Leader társulások, a helyi akciócsoportok (HACs)  képviselik a vidékfejlesztés és a területfejlesztés egyik leghatékonyabb formáját, eszközét. 2016-ban, a parlamenti választás hetében döntöttek az SzK Földművelési Minisztériumában - amely akkor egyszínű volt, a Smer irányítása alatt – arról, hogy mely helyi akciócsoportok, kistérségi társulások jutnak a Leader országos hálózatába. A parlamenti választást követő hétfőn jelentették be a régióink számára lesújtó eredményt. Az Európai Unióban a Leader társulások, a helyi akciócsoportok (HACs)  képviselik a vidékfejlesztés és a területfejlesztés egyik leghatékonyabb formáját, eszközét. 2016-ban, a parlamenti választás hetében döntöttek az SzK Földművelési Minisztériumában - amely akkor egyszínű volt, a Smer irányítása alatt – arról, hogy mely helyi akciócsoportok, kistérségi társulások jutnak a Leader országos hálózatába. A parlamenti választást követő hétfőn jelentették be a régióink számára lesújtó eredményt. 

nr_leader_terkep_2017.jpg      Akkor a Nyitrai kerület déli feléből csupán egyetlen  HACs jutott a Leader országos hálózatába, mégpedig az Udvard és Környéke HACs. A Nyitrai kerület északi részéből az összes, azaz nyolc HACs jutott az országos hálózatba, egyetlen egy kivételével. Az országos hálózatba jutó HACsok - együttműködő települések, vállalkozók és civilek -  euromilliókhoz jutnak vidékfejlesztésre, amely forrásokat kisebb-nagyobb projektek és fejlesztések fedezésére hasznosíthatnak.  Azt hitték akkor az érintettek, hogy ez a diszkrimináció már nem múlható felül, ezt már nem lehet überelni. Dehogynem!  Naivak voltak a vájtfülű szakmabeliek.      Ugyanis a 2016. márciusában meghozott diszkriminatív döntést számos szakmai érdekszervezet Brüsszelben megtámadta, köztük a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége. Az akkori döntést időközben megszüntették. Az új döntésre várva, a Nyitrai kerület déli részében tevékenykedő nyolc HACs öt HACs-ba tömörült, hogy nagyobb eséllyel pályázza meg a Leader országos hálózatába kerülést. Ez is hasztalan volt, szinte felesleges. Ugyanis a minap az SzK Földművelési Minisztériumában – amely immár az SNS felügyelete alá tartozik, de van a Most-Híd színeit képviselő államtitkára, vagyis politikai társfelelőse -  a panaszokat és Brüsszel közbenjárását követően meghozták új döntésüket, amely bizony a korábbi diszkriminációt is übereli. Nem is akárhogyan!

      Ezúttal a Nyitrai kerület déli térfeléről egyetlen egy HACs sem jutott a Leader országos hálózatába. A további három déli megyét illetően is hasonló döntés született, egy-két HACs kivételével  Bizonyára itt délen, hozzá nem értő, pocsék szakemberek dolgoznak, akik jottányit sem értenek a stratégiák megszerkesztéséhez, kidolgozásához! Gondolják a minisztériumban.....Mi pedig mást gondolunk: égbekiáltó hátrányos területi megkülönböztetés, diszkrimináció tanúi vagyunk újra.  Nem először és reméljük, hogy utoljára. A Nyitrai kerület mellékelt térképén - amelyen az egyes HACsok, vagyis kistérségek más-más színnel vannak megjelölve - a vastag fekete vonallal behatárolt, déli részből egyetlen egy HACs sem jutott a Leader országos hálózatába. A kerület északi részéből mindegyik, egyetlen egy kivételével. Az SzK Földművelési Minisztériuma döntésének következtében. Meddig hagyjuk ezt az égbekiáltó igazságtalanságot?      

    Tudják az egészben mi az érdekes? A megyei választások hetében még délen is a tapasztalt, komoly szakmai tevékenységet felmutató HACsok vezetőit nem hivatalosan arról biztosították, hogy biztos befutók. Láss csodát, a mellékelt térképen megtekinthetjük, mi történt a megyei választásokat követő hétfőn........Megvárták tehát a megyei választások eredményét. Az érdekeltek pedig joggal kérdezhetik: a politikai eredménytelenségre vajon miért kell döbbenetes szakmai döntéssel válaszolni?

 

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

Szerző: farkasivan  2017.11.20. 19:42 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr1813328547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása