A megyei választások tétje

Hat részben – a nulladik rész a megyei hatáskörökről szólt - egy-egy megyei hatáskörre bontva tártam az olvasó elé a Magyar Közösség Pártja színeiben, Nyitra megyében elért eredményeinket és a következő, 5. választási időszakra szóló célkitűzéseinket, programunkat. Mindezt kiegészítettem 4 részből álló kisfilm-sorozattal.

hatter.jpgNéhány mondattal ecsetelném a november 4-i megyei választások tétjét és jelentőségét. 1918-tól, 83 éven át Csehszlovákiában, majd Szlovákiában nem léteztek megyei önkormányzatok. Az első megyei választáson, 2001-ben megválasztottak megyei képviselővé, 35 évesen lehettem a költségvetési, pénzügyi és vagyonjogi bizottság elnöke. Az együttműködés szemszögéből az azóta eltelt 4 választási időszakot, 16 esztendőt két részre bontanám: 14 évig mély választóvonal húzódott a szlovák koalíció és az MKP képviselőcsoportja között. Az első választási időszakban mi voltunk többségben, azóta folyamatosan a szlovák koalíció. Így kezdődött a 4. választási időszak is. 2013. decemberében, az első képviselő-testületi ülésen – annak ellenére, hogy a 2. legnépesebb frakciót alkottuk, alkotjuk a megyében - egyetlen megyei tisztségbe sem szavazták meg az MKP képviselőjét, ellentétben a parlamentáris demokráciákban megszokott gyakorlattal. Frissen megválasztott frakcióvezetőként úgy jellemeztem a kialakult helyzetet, hogy az aranyidai gőzhenger – emélkeznek rá? Mečiar irányította – húsz év elteltével Nyitrára ért. E kijelentésem nagyon megérintette a szlovák megyei képviselőket, és a megye vezetőit.

Majd a jég fokozatosan olvadni kezdett. Egy év elteltével kiharcoltuk két szakbizottság elnöki tisztségét. Majd újabb egy év múlva, a választási időszak közepén a szlovák koalíció valójában szétesett. Egyszeriben megbecsült, együttműködésre alkalmas képviselőcsoporttá váltunk. Helyzetbe kerültünk s a kialakult helyzetet hatékonyan kihasználtunk. Az utóbbi két évben olyan eredményeket, beruházásokat értünk el régióink, szülőföldünk javára, amilyeneket a korábbi 14 év folyamán sohasem. Ezeket a sorozat előző 5 részben, a teljesség igénye nélkül felsoroltam. Éppen a mai napon Nyitra megye és a budapesti NIF ZRt. közösen nyújtják be az Interreg Program irányító hatósága elé a Helemba és Ipolydamásd között megépítendő Ipoly-híd EU-pályázatát. Örömmel tölt el, hogy frakcióvezetőként ügyes taktikázással, a korábban mellőzött pozícióból sikerült a képviselőcsoportunkat bemanőverezni a szlovák képviselőkkel történő széles körű együttműködésbe. Ehhez a 15 tagú képviselőcsoportunk szoros összefogása kellett. Együttműködés nélkül csupán szimbolikus eredmények érhetők el, azok is esetlegesen. Mint az azt megelőző 10 esztendőben, 2005 és 2015 között.

Itt szeretnénk folytatni. Sőt, még több beruházást, útburkolat-felújítást kellene elvégezni a megye déli járásaiban. Csupán akkor valósulhat meg a folytonosság és a fejlődés, ha erősek leszünk, ha számot tevő erőt képviselünk. Ha legalább annyian képviseljük majd régióinkat, szülőföldünket az MKP Nyitra megyei képviselőcsoportjában, mint eddig (tizenöten az 54 tagú képviselő-testületben). Ha kevesebben leszünk, nem leszünk kívánatosak az együttműködésre, nem valósulhat meg régióink, szülőföldünk felzárkóztatása a megyén belül. Régióink és nemzetközösségünk méltó, határozott képviselete mellett a soron következő megyei választás másik nagy tétje, hogy a hagyományos pártok képviselői felülkerekedjenek a szélsőségesek képviselői felett. Mivel két éve megszűnt a választóvonal a magyar és a szlovák pártok között Nyitra megyében, úgy tűnik, a következő időszakban a hagyományos pártok és a szélsőségesek között húzódhat majd a mély választóvonal. Vagyis a tárgyilagos, racionális tenni akarás valamint a populizmus és a sovinizmus elegye között. Az utóbbi feltűnően érezhető volt a választási kampányban, különösen a televízió-vitákban. A hangzatos jelszavak, lózungok csak úgy ömlöttek, belső tartalom nélkül, feltűnően mellőzve a hozzáértést és a szakértelmet.

Az előbbit közösen segítsük elő, az utóbbit pedig közösen akadályozzuk meg. Ehhez két dologra lesz szükség: tisztelettel kérjük, szánják rá szombaton azt a húsz percet, jöjjenek el választani. Amennyiben eljönnek, arra kérjük Önöket, válasszák az MKP jelöltjeit. Csupán számottevő, erős frakcióban tudjuk valóra váltani elképzeléseinket, programunkat és célkitűzéseinket. Régióink, szülőföldünk felzárkóztatását, polgártársaink gyarapodását. Önök érdekében szeretnénk erős képviseletet, erős régiókat. Szavazatával segítse elő, hogy méltón képviselhessük Önt, rokonait és barátait a Nyitra Megyei Önkormányzatban. Köszönjük szépen a bizalmat!

 

Farkas Iván, az MKP elnökjelöltje Nyitra megyében, a Párkányi körzet képviselőjelöltje

 

Szerző: farkasivan  2017.11.03. 06:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr2613151246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása