Pozsonyban a törvényhozás tavaly nyáron módosította az orvosi készültségről szóló törvényt. Az ősszel kiadott miniszteri rendelet szabályozza, hogy az ország hány pontján lesz államilag garantált orvosi készültség. Bizonyára emlékeznek rá, kezdeményezésünkre, a párkányi régió polgármestereinek támogatásával sikerült elérnünk, hogy a lista kibővült, Párkányban utólag lett meghatározva az orvosi készültség felnőttek részére. Ezzel együtt Nyitra megyében 8 helyszínen kellene létesíteni állami garanciával orvosi készültséget felnőttek számára.

orvos.jpgAz egészségügyi tárca a vonatkozó törvénymódosítást követően az év elején meghirdette az egészségügyi készültségek betöltésére szóló pályázatát, amelyet a napokban értékeltek ki. Az első kör kiértékelésének következménye, hogy Nyitra megyében csupán három helyen, Nyitrán, Komáromban és Vágsellyén létesül állami garanciával orvosi készültség felnőttek részére. Az első körben benyújtott pályázatok kiértékelését követően nem létesül tehát Érsekújvárban, Párkányban, Léván, Nagytapolcsányban és Aranyosmaróton sem. Példának okáért Pozsony megyében a törvény és a miniszteri rendelet által meghatározott pontok egyikén sem nyílik készültség július 1-től. A második kör pályázatát augusztusban hirdeti meg az egészségügyi tárca, az eredményesek 2019.január elsejétől nyithatják majd meg a készültségeiket. Vagy, a törvény értelmében a tárca megbízhatja e feladat elvégzésére az állami kórházakat.

Mindennek következménye, hogy a nyaralási szezon beköszöntével Párkányban az orvosi készültség megszűnik. Új pedig legkorábban 2019. januárjában nyílhat meg. A pályázati bizottság egyik tagjánál érdeklődtem, vajon mi volt az oka, hogy országos szinten a pályázatok felét kedvezőtlenül értékelték ki, a meghatározott pontok felében július 1-től nem létesül orvosi készültség. Legtöbb esetben jelképes, adminisztratív hiba végett utasították el a pályázatot. Érthetetlen, hogy miért nem alkalmazták a hiánypótlás lehetőségét, ami még a legszigorúbb elbírálás, az Európai Unió alapjai által meghirdetett pályázatok esetében is teljesen normális lehetőség. Adtak volna egy hetet az adminisztratív hiányok kiküszöbölésére és a legtöbb helyen július 1-án állami garanciával megnyílhatott volna az orvosi készültség, a páciensek, a polgárok megelégedésére. Hogy nem így történt, amiatt ne a megyei és a városi önkormányzatokat okolják. Mindez az államigazgatás szintjén történt, történhetett meg.

 

                                                                                                                          Farkas Iván, az MKP alelnöke

         

Szerző: farkasivan  2018.06.01. 07:06 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr514016244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása