Következzen a sorozat harmadik, befejező része. A lakossági vízszolgáltatást is természetes területi monopóliumok végzik. Más energiahordozók mellett az ivóvíz díja tekintetében is jelentős áremelkedést tapasztalhattunk az utóbbi 15 évben. Vessük össze például a Nyugat-szlovákiai Vízszolgáltató köbméterenkénti fogyasztói árait adóval együtt térségünk más országaiban tevékenykedő vízszolgáltatók áraival, a regionális összehasonlítás számunkra itt sem hízelgő. Az 1. ábrán olvasható táblázat ezt jól alátámasztja. 

1_6.jpg            A vállalkozási, ipari fogyasztók számára szolgáltatott villamos energia áráról köztudott, hogy az Európai Unióban éppen a szlovákiai árak tartoznak a legmagasabbak közé. Egészen pontosan 2011-ben a harmadik legmagasabb volt, 2013-ban a negyedik legmagasabb ára Szlovákiában volt, Ciprus, Málta és Írország után 0,125 €/kWó szinten. Csupán olyan országokban magasabb az ipari villanyáram ára, amelyek nem iparuktól híresek. Az iparilag fejlett országokban mindenütt alacsonyabb az ipari villanyáram ára. Térségünk, Közép-Európa országaiban jóval alacsonyabb. Hihetetlenül lerontja ez Szlovákiában a vállalkozási környezetet, lerontja az ország konkurrenciaképességét, mindenekelőtt térségünk országaival szemben. (2.ábra)

2_3.jpg            Ennek egyik oka a kiemelten magas szállítási költségekben keresendő. A szállítási költségek összetételét és országonkénti összehasonlítását a 3.ábrán látható diagram jól szemlélteti.

3_4.jpg            A vállalkozási, ipari fogyasztók számára szolgáltatott földgáz áráról leírható, hogy Szlovákiában az ára eléri az Európai Unió átlagos magasságát, ám magasabb, mint Lengyelországban és Csehországban, de alacsonyabb, mint Magyraországon.  (4.ábra)

4_2.jpg           Magyarországon idén harmadszor fogják érezhetően, jelentős mértékben lecsökkeneteni a lakossági rezsidíjakat, ezáltal a Szlovákiában érvényes áraktól jóval alacsonyabb szintre csökken az energiahordozók ára. Ennek ellenére a szolgáltatók láthatóan nem hagyják el az országot. Azt bizonyítja ez, hogy jelentős, indokolatlanul magas árréssekkel dolgoztak. A Lajtán túli (gyakran állami) energiaszolgáltatók, akik a magánosítás révén regionális szolgáltatókká váltak minálunk, odahaza megelégedtek a tisztességes haszonnal (lásd a 2009. év táblázataiban a villamos energia árait Franciországban vagy a földgáz árait Nagy-Britanniában) itt pedig egy kis túlzással korlátlanul maximalizálták az árrést. A duális gazdaság jellegét megerősítve pedig a haszon nagy részét haza utalták. A hazai kényelmes létük fedezetét Közép-Európában alapozták meg. Míg odahaza kicsi árrés, viszonylag alacsony árak, addig ideát magas árrés, jelentős árak jellemzik a tevékenységüket. Az adatok ezt bizonyítják. Főleg, ha összevetjük a családok jövedelmével itt és ott. Amennyiben a külföldi befektetők, energiaszolgáltatók a harmadik magyarországi rezsicsökkentés után is maradnak, maradásukkal ezt az okfejtést támasztják alá. Fontos figyelmeztetés ez Szlovákia számára is, hiszen a magyarországi rezsicsökkentést követően a szlovákiai és a magyarországi árak közötti különbség meghaladhatja esetenként a 30 vagy akár a 40 százalékot. Ekkorra különsbség a térségben, két szoszédos ország között, amelyek energiagazdálkodása és stratégiája hasonló, indokolatlan. (5.ábra)

5_1.jpg             Nem a szomszédos országban végrehajtott rezsicsökkentés lemásolása volt a célunk. Nem reagáltunk az első két rezsicsökkentésre Magyarországon , nem javasoltunk hasonló lépéseket Szlovákiában. Azonban a harmadik hullámban elfogadott általános rezsicsökkentés arra sarkallt, vizsgáljuk meg az árak alakulását Szlovákiában is, végezzünk el egy regionális és egy uniós összehasonlítást. A harmadik magyarországi rezsicsökkentés után kialakult helyzet, az energiaszolgáltatók maradása pedig komoly intő jel minden felelős számára Szlovákiában is.

             Szlovákiában a lakossági és az ipari vállalkozói energiaszolgáltatás liberalizálása, számos energiaszolgáltató megjelenése a piacon, a versenyhelyzet sem hozta meg az árak látványos csökkenését, mint ahogyan azt a felelősök várták. Sőt, mint ahogyan azt az adatok alátámasztják, a villanyáram, a földgáz és az ivóvíz ára eddig is Szlovákiában volt a legmagasabb Közép-Európában, idővel a különbség megnőhet. A vállalkozóknak és az iparnak szolgáltatott villanyáram szlovákiai ára pedig az Európai uniós összehasonlításban is a legmagasabbak közé tartozik.

             Kívánatos, hogy végre a szlovák kormány is felébredjen, végre tegye a dolgát, a polgárok és a hazai vállalkozók, vállalatok érdekeit szem előtt tartva kormányozzon! A nyugat-európai pénzszivattyúkat, bennük az energiaszolgáltatókat állíthatná takaréklángra. A GDP szerény növekedése mellett jó lenne, ha végre a GNI (a GDP azon része, amely itthon marad) is növekedésnek indulna. Egy felelős kormánynak mindenekelőtt ezzel kellene foglalkoznia, saját lakossága, saját országa érdekében. A hangzatos szólamok helyett elérkezett a cselekvés ideje!

Szerző: farkasivan  2014.02.25. 07:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr925831729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása