Villanypózna 2.jpg         Az energiaárak és a vízdíj számottevő csökkentése időszerű és indokolt, legalábbis az adatok ezt támasztják alá. A három részből álló sorozat első részében az összegzéssel kezdem, majd azt fogja követni az elemzés és az indoklás.

Az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése időszerű:   Az Európai Unió nyomásgyakorlása végett nem kizárható, hogy az energia-árképzést ki kell majd vezetni a nemzeti hatáskörből, központi, brüsszeli hatáskörbe kerülhet. Addig kellene Szlovákiában is érezhetően mérsékelni (akár legiszlatív eszközökkel) a villamos áram, a földgáz, a távhőszolgáltatás és a vízszolgáltatás lakossági árát, valamint az ipari, vállalati villanyáram árát.

Az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése indokolt:

-       Közép-Európa térségében 2009 – 2013 között Szlovákiában volt a lakossági villamos áram ára a     legmagasabb,

-       Közép-Európában 2009-2013 között átlagon felüli volt a lakossági gáz ára,

-       Közép-Erópában 2009-2012 között átlagon felüli volt a vízdíj ára,

-       A vállalkozási és ipari villamáram ára az Európai Unióban az egyik legmagasabb, alaposan túlszárnyalja térségünk országainak árait.

 

         A lakossági energiaszolgáltatás piacának liberalizálása nem erdményezte a fogyasztási energiaárak csökkenését, mint ahogyan azt az illetékesek várták. Következménye gyakran a bizonytalanság, düh és kétségbeesés lett főleg olyan fogyasztók számára, akik szolgáltatót váltottak és akiket az új energiaszolgáltató becsapott.

         A vállalkozói és ipari energiaszolgáltatás liberalizálása sem eredményezte az energiaárak csökkenését sőt, a vállalkozók és az ipar számára a villamos áram ára európai uiós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik Szlovákiában.

         Szlovákiában az energiahordozók magas ára gyakran terítékre kerül, a politikusok is panaszkodtak ugyan a magas lakossági energiaárakra (2010 – KDH, 2013 – a kormányfő, R.Fico), ám érdemben nagyon keveset tesznek az árak csökkenése érdekében. Ma már kevésnek bizonyul, ha azzal érvelnek, hogy nem növekednek tovább az energiaárak. Az adatok bizonyítják, hogy itt a jelentős csökkentés ideje.

         Magyarországon idén harmadszor fogják érezhetően, jelentős mértékben lecsökkeneteni a rezsidíjakat, ezáltal a Szlovákiában érvényes áraktól jóval alacsonyabb szintre csökken az energiahordozók ára. Ennek ellenére a szolgáltatók nem hagyják el az országot. Azt bizonyítja ez, hogy ott is komoly, indokolatlanul magas árréssekkel dolgoztak.

         Paradox módon, 2013 májusában az Európai Bizottság figyelmeztette Szlovákiát a villamos energia árképzésének átláthatatlanságára és javasolta, hogy csökkentese a villamos energia tarthatatlanul magas árát.

         Itt az ideje tehát az általános energiaár és vízdíj csökkentésének (akár legiszlatív eszközökkel) Szlovákiában is, amíg nem késő. Ezért az MKP 12 százalékos általános energia-árcsökkentést javasol a kormány számára 2014. szeptember 1-től.

                                                          

                                                                                    Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

A folytatás hamarosan következik

Szerző: farkasivan  2014.02.20. 18:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr535824466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása