komp.jpg             2006-tól a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Gazdasági Szakbizottságában nívós szakmai tevékenység, tudatos építkezés zajlott. A fórum szakbizottságában készítettük el a határon átívelő közlekedési infrastruktúra rendszerének alapjait. Magyararország mai kormánya a fórum szakbizottságában elkészített infrastrukturális rendszert emelte kormányközi megállapodás szintjére és elsőként éppen Szlovákiával kötötte meg 2011-ben a 86 határmetszési pontról szóló kormányközi megállapodást, amely később 90 tételesre bővült. Magyarországnak azóta sem sikerül további határmenti országokkal megkötni hasonló kormányközi megállapodást.

            A 678 km hosszú közös határszakaszon a kormányközi megállapodás felsorolja a meglevő 36 átkelési lehetetőséget és felvázolja további feladatainkat, a tervezett 54 határmetszési pontot. 2011-ben átlagosan mintegy 19 kilométerenként volt határátkelési lehetőség, célunk az, hogy a határátkelők sűrűsége alaposan megnövekedjen. Nyugaton, mondjuk a belga-holland vagy a holland-német országhatáron átlagosan 4-5 kilométerenként kelhetnek át a határ mentén élők. Ezeket az értékeket szeretnénk fokozatosan megközelíteni. Hogy a határ mentén élők eddigi hátrányos helyzete, közlekedési értelemben a határ megszűnjön,  egyik oldalról történő bezártságuk megnyíljon, az ország belső térségéhez hasonló közúthálózat és folyami átkelési lehetőség jellemezze a határvidéket is.

            2011 óta fokozatosan sikerül az előttünk álló feladatokat teljesíteni, a kormányközi megállapodásba foglalt terveket megvalósítani. Bodrogközben megnyílt egy alacsonyabb rendű, határon áthaladó közút, néhány napja átadták rendeltetésének a kompot Bős és Dunaremete között. A komp nagyban segítheti a bősiek és a környéken lakók átkelését Szigetközbe, a Duna túlsó partjára. Azonban nemcsak számukra jelent segítséget a komp. A csallóközi városoknak egyre inkább kiszélesedő kapcsolata van Mosonmagyaróvárral és Kapuvárral, számukra is alternatív átkelési lehetőséget kínálhat a komp. Az új komp iránti fokozott érdeklődés további átkelési lehetőségeket generálhat a Dunán Bős és Vajka ill. Vajka és Dunacsúny között. A hosszabb távú tervek között szerepel egy új Duna-híd valahol a Dunaszerdahely és Somorja közötti térségben. A kompok iránti fokozott érdeklődés megalapozhatja a Duna-híd  terveit.

            A kormányközi megállapodásban szereplő tervek közül hamarosan megvalósulhat a Párány és Esztergom közötti teherkomp terve. Az Európai Területi Együttműködés Magyarország-Szlovákia Program (ETE HU-SK) ráadásként meghirdetett utolsó pályázati kiírásában eredményes lett a teherkomp terve, egy éven belül akár meg is valósulhat az Integrált Területi Beruházás első eleme. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy végre a teherfuvarozás számára is összeköti a két partot, a párkányi vállakozónak a jövőben nem kell majd 200 kilométert kerülni, ha történetesen Esztergomba szállítja a termékeit. A fuvarozók számára összeköti a rendkívül iparosodott, ám gyenge közlekedési infrastruktúrával bíró esztergomi térséget és a gyengén iparosodott, ám jobb közlekedési infrastruktúrával rendelkező párkányi térséget. Erre épülhetnek az ipari jellegű fejlesztések. Amit korábban megtapasztaltunk, ma sem vesztette el érvényességét: déli irányú logisztikai kapocs nélkül Párkányban soha sem fog megtelepedni jelentős ipari komplexum.

            Az Európai Unió következő hét éves időszakában még több lehetőség kínákozik majd a határon átnyúló közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. A közelgő megyei választásokon kell az öt határ menti megyében erőteljesebb befolyást szereznie a határmenti sávban élő képviselőknek, akik az ott élők érdekeit képviselik.  Hogy a további tervek megvalósulhassanak, hiszen a az ETE HU-SK Program megvalósításába az érintett megyéknek alapvető beleszólásuk van, részt vesznek a döntéshozatalban.

 

Szerző: farkasivan  2013.08.14. 20:06 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr895460966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása