Pénz.jpg          

         Tegnapi hír, hogy Szlovákia államadóssága tavaly majdnem 9 százalékponttal megnőtt, 2012 végére elérte az 52,1 százalékot. Hatalmas évközi ugrás ez, bizonyítja a rendkívül felelőtlen kormányzati gazdaságpolitikát. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország államadóssága lecsökkent tavaly 78,6 százalékra, akkor nem elképzelhetetlen az sem, hogy Fico második kormányzati időszakának végére Szlovákia túlszárnyalja Magyarország államadósságát. Feltéve, ha a fennmaradó három év folyamán nem hajtanak végre radikális kurzusváltást a hazai gazdaságpolitikában, ha tovább fogják tétlenül szemlélni a rendkívül negatív folyamatot, Magyarország pedig továbbra is lefaragja államadósságát.

             Amennyiben a tavalyi év végére Szlovákia államadóssága elérte a nemzeti össztermékhez viszonyított 52,1 százalékos szintet, akkor mélyebb gazdaságpolitikai kormányzati beavatkozás nélkül az idei év végére túlszárnyalja az 56 százalékot. Még szerencse, hogy 2011-ben elfogadták az adósságplafonról szóló alkotmánytörvényt, amely bizonyos fokú kormányzati költségszigorítást helyez kilátásba, ha az államadósság túlszárnyalja a nemzeti össztermék 50 százalékát. Az adósságplafon 60 százalékos, azt az államadósság nem érheti el. Jóval korábban kell behúzni a féket, komoly költségvetési konszolidációt kell végrehajtani. Emberelje meg magát végre a kormány! Amíg nem késő. Máskülönben a problémás, államadósságát nagy nehézségek árán kezelő országok sorába taszítja a kormány Szlovákiát.

             Csupán emlékeztetőül, hogy a államadósság tetemes növekedése nem az égből pottyant le hozzánk, mint egy becsapódott mennykő, hadd idézzek korábbi írásaimból (visszamenőleges sorrendben), amelyekben folyamtosan  figyelmeztettem a helyetlen, elhibázott kormányzati gazdaságpolitikára, a riasztóan növekvő államadósságra.

2013. február 6.

A Magyar Közösség Pártja a kormánytól elvárja, hogy felelőssége teljes tudatában nem fogja tovább tétlenül szemlélni a gazdaság kedvezőtlen alakulását, a továbbiakban nem hárítja önmagát statisztaszerepre. Megteszi végre a szükséges lépéseket, beindítja a gazdaság fellendítését célzó kormányzati intézkedéseket. Addig, amíg megvannak hozzá a kellő forrásai, amíg az államadósság nem lépi túl az össztermékhez viszonyított kritikus 60 százalékos szintet, amíg a pénzpiacról zökkenőmentesen tudja finanszírozni az államadósságot. Később már erre sem lesz módja.

2013. január 3.:

Nem kell hozzá makrogazdasági és matematikai őstehetség, nélküle is világos, hogy idén az objektív körülmények és a kormány által meghatározott gazdasági környezetben hihetetlen gondokkal fog küzdeni az államháztartás. Az eddigi viszonylag békés, stresszmesntes makrogazdasági időszak befejeződhet. Sajnos sokkal rosszabb idők jöhetnek.

2012. december 14.:

Az államadósság az utóbbi években töretlenül, de kiszámíthatóan, folyamatosan  növekedett. Kérdéses, hogy jövőre annak a pályája elszabadul-e?  Eközben az államadósság az előrejelzések szerint a tavalyi 43,3 százalékról a jövő év végére megnövekszik a nemzeti össztermék 52,2 százalékára. Amennyiben jövőre megtorpan a gazdaság, az államadósság növekedésének üteme erőteljesebb lesz. Ez intő jel, Szlovákia államháztartása súlyos lejtmenetbe kerülhet. A kormányfőnek lehet, hogy mindegy, legfeljebb feláll a székéből és a néhány utcával távolabbi köztársasági elnöki székbe ül. Utána pedig a vízözön.

2012. január 27.:

De a tény attól tény marad: Szlovákia államadóssága tavaly súlyosan megnövekedett. Ez az a felelősség, amelyet lépten-nyomon olyannyira hangoztatnak? Nemcsak az óriásplakátokon és a sajtóban. Az allamadósság növekedési ütemét a közeljövőben minden bizonnyal enyhíteni lehet, magát a növekedést tényét semmiképpen sem.

Szerző: farkasivan  2013.04.23. 07:03 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr845242383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2013.04.23. 22:24:00

Csokkent a magyar adósság?? Lófaszt. Nott.

Kalmár 2013.04.23. 22:27:57

Jól bevált nekik az egykulcsos adó eltörlése....... nem?

Kalmár 2013.04.23. 22:29:16

@dennisthemenace: Nominálisan senki nem méri, csak gdp arányosan.

(kivéve az ellenzék rosszindulatból, hozzá nem értők, mert hülyék)

panic_button 2013.04.23. 22:47:21

@Kalmár: oda is fidesz kene, aztan jobban teljesitenek

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.23. 22:55:22

@Kalmár: Mérik nominálisan és GDP arányosan is. Most mindkettő magasabb, mint tavaly év végén.
süti beállítások módosítása