A globális gazdasági válság és a társadalmi örvénylések azt eredményezhetik, hogy térségünkben az utóbbi húsz évben megtapasztalt gazdasági, társadalmi folyamatok iránya megváltozik, a globalizáció visszaszorulásával párhuzamosan  felerősödhet a helyi gazdaságfejlesztés szerepe, a helyi gazdasági erők mozgósítása. Ezzel párhuzamosan tudományos értekezések és kutatási eredmények azt valószínűsítik, hogy a vidék szerepe a közeljövőben újra felértékelődik,  a termőföld és az ivóvízkészlet birtoklása stratégiai jelentőségű lesz. Egyelőre maradjunk az előbbinél.

            A földművelésügyi miniszter hitelkezességi alap létrehozását javasolja, amellyel a hazai gazdák földvásárlását segítenék elő. Emellett ösztönözné a bankokat, hogy hosszú lejáratú hiteleket nyújtsanak a hazai gazdáknak kizárólag hazai termőföld megvásárlására. Na végre!  Egy lépéssel továbbgondolva vissza kell térnem tavaly áprilisba, amikor az MKP gazdasági és régiófejlesztési tanácsának nevében azt javasoltam, hogy a földművelésügyi tárca a gazdák számára állami kamattámogatással tegye hozzáférhetővé a kedvezményes, 1 %-os kamatlábú  20 éves, hosszú lejáratú hitelkonstrukciót kizárólag termőföld vásárlására. Csehországi példán felbuzdulva, ha ott működik, miért ne működhetne Szlovákiában is?  (Az akkori írásom, amely  ma sem vesztette el időszrűségét itt olvasható el:  http://www.facebook.com/notes/farkas-iván/a-vidékfejlesztés-perspektívái/217006628326022.)  Csakhogy a földművelési tárca akkori vezetése ilyen irányban nem volt kezdeményező sőt vonakodva, kedvtelenül, némi habozással kérvényezte Brüsszelben a külföldi magánszemélyek termőföld vásárlására vonatkozó moratórium meghosszabbítását 2014. április 30-ig. Többszöri felszólítás(unk)ra tette meg csupán, miután a kérvényt benyújtotta Magyarország, Csehország és Lengyelország. Vagyis a moratórium még legalább két évig érvényben lesz, most már a gazdák számára kell megfelelő pénzügyi konstrukciót találni arra, hogy a hazai termőföldet megvásárolhassák.

            Visszatérve az első bekezdésben leírtakra. Nem mindegy, hogy a turbulens, rohamosan változó időszakban, amikor a termőföld felértékelődik, ki lesz annak a tulajdonosa. Mert a termőföld tulajdonosának fog megélhetést biztosítani olyan időszakban, amikor az ivóvíz mellett az élelmiszer lesz stratégiai fontosságú, amikor a vidék újra fontos szerepet kap. Ezért kell végre a vidékfejlesztést  kellő komolysággal, megfelelő szakmai hozzáértéssel és ami legalább ennyire fontos, figyelemmel, megbecsüléssel végezni.

Szerző: farkasivan  2012.06.20. 08:35 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr184599742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása