Amit a megyei önkormányzatról tudni kell

Hét részben, egy-egy megyei hatáskörre bontva szeretném az olvasó elé tárni a Magyar Közösség Pártja színeiben, Nyitra megyében elért eredményeinket és a következő, 5. választási időszakra szóló célkitűzéseinket, programunkat.Nézzük, miről döntenek a választók november 4-én. Mivel gyakran visszatérő kritika, hogy a polgárok vajmi keveset tudnak a megyei hatáskörökről, kezdjük talán a megyei hatáskörökkel. Az első megyei választás Szlovákiában 2001-ben zajlott. Hamarosan, 2017. novemberében befejeződik a 4. választási időszak. A november 4-én esedékes megyei választások az 5. választási időszakra szólnak, amely első és utolsó ízben lesz 5 éves időtartamú. Első ízben lesz egy körös a megyeelnök megválasztása. 

nr_megyehaza_0.jpgA megyei költségvetés legnagyobb fejezetét a szociális ágazat teszi ki, amely magába foglalja az intézményes szociális ellátás legnagyobb szeletét. Kisebb szelet jut az államigazgatásra, illetve a helyi önkormányzatokra. Megyei hatáskörben van az idősek otthona, a szociális szolgáltatások háza, az idősek elfekvője, a megelőzés és a tanácsadás. E területen számos civil társulásnak juttat támogatást a megyei önkormányzat és szakmai felügyeletüket is ellátja. Új terület a gyermekek krízishelyzetének megelőzése.

Az egészségügy terén Nyitra megye három megyei kórház tulajdonosa, ám üzemeltetésüket arra szakosodott magántársaságok végzik. Két rendelőintézetben, Párkányban és újonnan Vágsellyén is a megye látja el az egészségügyi intézmények üzemeletetését. 

A közlekedés terén megyei tulajdonban és kezelésben vannak a II. és III. osztályú közutak. Megye finanszírozza a helyközi autóbuszjáratokon történő közérdekű,  ingyenes utazást. A megye végzi saját területén a menetrendek összehangolását.

Az oktatásügyben megyei hatáskörben vannak a gimnáziumok, szakközépiskolák és a szaktanintézetek a hozzájuk tartozó kollégiumokkal és más intézményekkel együtt. Sajátos hatásköre is van a megyei önkormányzatoknak: eldönti, hogy saját területén a különböző fenntartású középiskolák (megyei, magán és egyházi) hány első osztályt nyithatnak a tanulmányi évek kezdetén. Pálcát törhet tehát egyes középiskolák felett, másokat pedig megerősíthet, kiemelhet a sorból. A kultúra és közművelődés terén Nyitra megye hatáskörében van a komáromi Jókai Színház és két további színház Nyitrán. Hozzá tartoznak a múzeumok, képtárak, művelődési intézmények és a megyei könyvtárak.

Ezeken kívül megyei hatáskörben van saját területe területrendezési tervének kidolgozása, vagyis stratégiai fejlesztésének maghatározása, a regionális fejlesztés, az idegenforgalom és a határon átnyúló kapcsolatok egy-egy szelete.        

 

Farkas Iván, az MKP elnökjelöltje Nyitra megyében, a Párkányi körzet képviselőjelöltje

Szerző: farkasivan  2017.10.10. 20:16 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr1812949029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása