A koalíció elszalasztotta az esélyt a Smerrel szembeni alternatíva felállítására című jegyezet gondolatait szeretném továbbfűzni, egy picit eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha……

            A kormány október 11-én megbukott, majd nem sokkal később a parlamenti pártok megállapodtak az előre hozott parlamenti választások kiírásáról. Akkor az esélyeket latolgatva, a politológusok még úgy gondolták, hogy az MKP-nak is komoly esélye lesz a parlamenti választások után elfoglalni megillető helyét a törvényhozásban.

Egy héttel később a jobboldali politikusok és a sajtó valamint a politológusok annak híresztelésébe fogtak, hogy a Smernek reális alternatíváját képezi a három jobboldali párt: az SDKÚ, a KDH és a Most-Híd szorosabb összefogása. Megindokolták ezt az akkor frissen nyilvánosságra hozott  közvéleménykutatás adataival és a tavalyi parlamenti választás eredményével. Mindkettő adatait patikamérlegre téve, szinte fej-fej melletti eredményeket hozott, a mérleg egyik serpenyőjébe téve a Smer támogatottságát, a másik serpenyőbe pedig a három jobboldali párt összesített eredményét. Ekkor már nem beszéltek az MKP-ról.

Nagy hiba volt és máig az, mert a Smer igazi alternatíváját a jobboldali négyes képezné. Mert hiszen hozzá lehetne számolni az MKP tavalyi választási eredményét, 4,33 százalékot. Az MKP-nak ez a választási potenciálja máig megvan.Ezt bizonyítják a közvéleménykutatási adatok, ha az utóbbi fél évben, nemzetiségi szempontból reprezentatív mintán elkészített releváns mérések adatainak átlagát vizsgáljuk.  Mivel nem gondolkodnak a négyes együttműködésben joggal feltételezhetjük, hogy ez a jobboldali alternatíva csupán lila ködben úszó hiú ábránd, nem pedig őszinte munkálkodás a Fico elleni tényleges alternatíva létrehozatalán.  Március 10-e után visszatérhetünk e mondat igazolására…..Akkor már azonban késő lesz siránkozni a kiömlött tej felett.

Azért is furcsa az MKP kiközösítése, mert az Európai Néppártban (EPP) testvérpártunk mind az SDKÚ, mind pedig a KDH. Ha meg Orbán Viktor miatt fanyalognak nem árt, ha tudatosítják: Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöke, komoly megbecsülésnek örvend az Európai Néppárt padsoraiban. Mintha elfelejtették volna a szlovák jobboldali pártok vezetői, hogy 8 éveg sikeresen együtt kormányztuk az országot és akkor bizony Szlovákia megbecsülése, imázsa kilométerekkel a mai arculata előtt járt. Pedig a mai arculatot ők formálták mintegy másfél évig. Nem igazán sikeresen, valljuk meg őszintén. A teljesítményt látva keserű a szájíze mindekinek nemcsak idehaza, Brüsszelben is.

Írásommal csupán azt akartam alátámasztani, hogy igenis érdekeltek voltunk és vagyunk a partneri kapcsolatokon nyugvó együttműködésben, a beolvasztást azonban elutasítjuk. A Most-Híd kínálata pedig erről szólt. Kár, hogy a szlovák jobboldali pártok nem tudatosítják az igazi kihívást: Fico és a Smer csak az őszinte, széleskörű jobboldali összefogással verhető meg, nem pedig kirekesztéssel és fanyalgással. Pont.

 

Szerző: farkasivan  2011.11.17. 13:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr453389782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása