g2.jpg            Az MKP gazdaságpolitikai és régiófejlesztési tanácsa (MKP GRFT) megelégedéssel vette tudomásul, hogy az Európai Bizottság az uniós támogatások tekintetében Szlovákia számára feloldotta négy operatív program keretében az uniós támogatások megtérítésének ideiglenes felfüggesztését. Emellett azonban nyugtalanító, hogy további öt operatív programban fennmarad a kifizetések felfüggesztése és a nemzeti keret végleges rövidítése százmilliós nagyságrendű lehet sőt, túlszárnyalhatja az egymilliárd eurót. Nyugtalanító továbbá, hogy az uniós támogatás felhasználásánál továbbra is fennáll Dél-Szlovákia térségének hátrányos megkülönböztetése.

            A Magyar Közösség Pártja gazdasági és régiófejlesztési tanácsa Szlovákia kormányának ezirányú szemléletváltását követeli, a most kezdődő 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban szülőföldünk, térségünk hátrányos megkülönböztetése szűnjön meg. Különösen érvényes ez a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, hiszen Maroš Ševčovič személyében a bizottságban Szlovákiát képviselő biztos lett az Európai Bizottság új közlekedési biztosa.

g1.jpg            A nagyszombati PSA-Citroen gépkocsigyárban meghirdetett termelési szünet kapcsán az MKP GRFT fokozott figyelmet szentelt a gépkocsigyártás körülményeinek megvitatására. A tanács a kormánytisztviselők pozitív hozzáállását követeli a gépkocsigyárak bedolgozó háttéripara erőteljesebb letelepedésére a gépkocsigyárak szűkebb-tágabb környezetében, hiszen ez új munkahelyek létrehozását vonná maga után Csallóközben és Mátyusföldön. Mindemellett Szlovákia egy kis túlzással egy lábon, a gépkocsigyártáson álló ipara a jövőre nézve egyre erőteljesebb kockázatokat rejt magában. Törekedni kell az ipar és ezen belül a gépipar többlábúsítására.

            Az MKP GRFT üdvözli, hogy Szlovákia és magyarország kormányai jóváhagyásra benyújtották Brüsszelbe az Interreg Program, vagyis a magyar-szlovák határon átnyúló európai uniós fejlesztések programjának tervezetét. Reményeink szerint az Európai Bizottság mihamarabb jóváhagyja a programot, minek köszönhetően a program irányító hatósága mihamarabb meghirdeti az első pályázati felhívásokat.

g3.jpg            Az MKP GRFT megvitatta a 2015. évi állami és közigazgatási költségvetés pénzügyminisztérium által kidolgozott és a kormány elé benyújtott javaslatát. A tanács egybehangzó véleménye szerint a javaslat túlontúl optimista, figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés feltételezhető jelentős visszaesését az ukrajnai válság és a nemzetközi szankciók végett. Véleményünk szerint valós, teljesíthető javaslat kidolgozását teszi szükségessé a kontinensünk keleti részében kialakult válság, háborús helyzet. Egyúttal a tanács tagjai elutasítják a kormány szándékát, mely szerint a kis és közepes vállalkozók valamint a kisiparosok számára a járulékterhek jelentős megnövelését és kiszélesítését követően az adóterhek megnövelését tervezi számukra.

            Az MKP GRFT tagjai értetlenül állnak Érsek Árpád, a Most-Híd parlamenti képviselőjének inkompetens megnyilvánulásai előtt az Ipoly-hidak ügyében. Parlamenti képviselőként a segítségnyújtás helyett sajátos módon, ismételten a vádaskodást és a riogatást helyezi előtérbe. 

 

Farkas Iván, az MKP GRFT elnöke                                                     Pozsony, 2014. szeptember 24.

Szerző: farkasivan  2014.09.26. 07:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr716733013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása