Mintegy tíz-tizenöt évig a finn Nokia fogalom volt a civil mobilkommunikáció terén, 2011-ig globális piacvezetőként határozta meg a fejlődés irányát. Ekkor a finnországi központ stratégiai jelentőségű tévedése - a feltörekvő, progresszív Android operációs rendszer helyett új modelljeinél továbbra is kitartott a már elavult Symbian operációs rendszer mellett – fatális következményekkel járt. A Nokia elveszítette piacvezető státuszát, az Android operációs rendszerrel felszerelt Samsung, Sony és LG készülékek mind lekörözték a legfejlődőképesebb szegmensben, az okostelefonok piacán. Ennek következtében számos európai üzemüket bezárták, a dél-komáromi üzemükben 2012-ben látványos leépítést eszközöltek: 2.300 munkavállalójuktól megváltak. A dolgozók fele északról, a Komáromi járásból ingázott naponta a dél-komáromi ipari parkban levő mukahelyére. A térségre bénító hatást gyakorolt a 2012-es leépítés éppen abban az időben, amikor a révkomáromi hajógyár is átmenetileg bezárta kapuit. A gazdasági válság begyűrűzése számos kisebb-nagyobb vállalkozás megszűnését is eredményezte. Ekkor kúszott fel a munkanélküliség aránya a Komáromi járásban 10 százalékról 17 százalékra.

Nokia 3.jpg            Pedig tizenöt évig sikeres ipari vállalatként működött a Nokia Dél-Komáromban. Termelési aktivitásának csúcsán több, mint tízezren dolgoztak a vállalatnál. Ezrek dolgoztak a Komáromi járásból és a szomszédos járásokból is, a Duna bal partjáról. A 2011-es elhibázott stratégiai döntés majdnem leteperte a korábbi technológiai óriást. Mentőövet az amerikai Microsoft szolgáltatott számára, új operációs rendszerét, a Windows 8 Mobilet elsőként a Nokia készülékeibe szerelték. Ezzel új lendületett kapott a finn vállalat, ám ez is kevésnek bizonyult. Korábbi vásárlóit nem tudta visszacsalogatni, a konkurrenciát nem tudta lekörözni. Majd néhány hónapja a Microsoft felvásárolta a Nokia komminikációs részlegét, nyilván stratégiai tervei vannak az egykor szebb napokat látott vállalattal. A tulajdonszerzés régiónk számára kellemetlen következménnyel járt: a Microsoft felszámolja európai gyárait, termelését Ázsiába helyezi át. Ennek kövekeztében Dél-Komáromban is az ősztől kezdődően fokozatosan felszámolják a mobiltelefon-gyárat. A fokozatosan megszűnő 1.800 munkahelyből mintegy 700 állást szlovákiai munkavállalók töltöttek be. Családjuk további megéhetése tehát a tét. A Komáromi Ipari Parkban tevékenykedő másik mobiltelefon-gyártó, a Foxconn a Nokia beszállítója, itt is legalább 300 szlovákiai munkaerő dolgozik.

           Ami a munkanélküliség alakulását illeti, a Nyitrai kerület utoljára mért átlagos adata 11,68 %, ám a kerület munkanéküliséggel leginkább sújtott járása éppen a Komáromi járás, nagy fölénnyel 16,52 %-on áll. A Nokia bezárása jelentősen megnövelheti az enélkül is súlyos mutatót. Pedig ezek mind papíron szereplő adatok, a valóság ennél sokkal súlyosabb. Igazán szókimondó a foglalkoztatottak arányának feltüntetése lenne, ám egy ilyen jelentős statisztikai fordulatba az illetékesek nem mernek belefogni, mert riasztó adatok jönnének a felszínre. Például a Komáromi járásban lehet, hogy ez a mutató az 50 százalékot alig múlná felül. Eközben felajánlották segítségüket a munkahelyi hivatalok mind Dél-Komáromban, mind Révkomáromban, ám a révkomáromi hivatal rögvest hozzátette: 50 szabad munkahelyet tud felkínálni a járásban.

          A Martosi Szabadegyetemen, a Baross Gábor Tervről szóló kerekasztal meglepetésvendége volt Szakállas Attila, aki a résztvevőknek bemutatta újszerű, progresszív munkaközvetítő portálját, az instajobot (www.instajob.sk). A portál újszerű filozófiájának lényege, hogy az adott pillanatban a kereső rendelkezésére áll az adott régióban fellelhető összes munkahely-kínálat, mivel rendszere összesíti a neten megtalálható munkaközvetítő-portálok által felkínált összes munkalehetőségeket. A keresőnek nem kell különböző portálokra keresnie, elég ha ezen az egy, összesítő portálon keresi a számára megfelelő lehetőséget. Nos, az instajob a mai napon a komáromi régióban 182 mukahelyet kínál. Igaz, többségük nem elektronikai műszerész állás, amilyen beosztásban dolgozik a nokiások többsége.

          A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság jóvoltából idén áprilisban a győri Audiban vehettünk részt egy szakmai fórumon illetve gyárlátogatáson. A fórumon a győri vállalat személyzeti osztályának teamkoordinátorától meglepő hírt kaptunk: a gépocsigyár törzsállományában kevesebb, mint százan dolgoznak Szlovákia déli járásaiból. Viszont szívesen megnövelnék a létszámot, mert elégedettek az itteni munkavállalókkal, minden munkapozícióban, amelyet betöltenek. Ennek jeléül viszonylag gyakran helyez el a győri Audi álláshirdetéseket a szlovákiai magyar nyelvű lapokban. A komáromi nokiások egy része talán megtalálhatná számítását a győri gyáróriásban, amennyiben nem okoz számukra gondot a nagyob távolságra való ingázás. Számukra ehhez segítséget nyújthatunk.

          Ám a leghatékonyabb segítséget a pozsonyi gazdasági tárca nyújthatná, annak új tárcavezetője és a tárca egyik intézménye, a Sario állami beruházásfejlesztő ügynökség. Tekintettel a Komáromi járás egyre romló szociális helyzetére itt lenne végre az ideje, hogy a potenciális beruházókat a térségbe irányítsák.  Van itt azonban két figyelemre méltó körülmény. A gazdasági válság begyűrűzése óta a potenciális beruházók nem igazán kopogtatnak a megfelelő pozsonyi ajtókon. Legalábbis nem olyan sűrűn, mint 2010 előtt. Hosszú időszakot követően a minap jelentették be az első jelentősebb külföldi beruházót, a ČZ morva fegyvergyárat, amely Novákyban nyitotta meg új üzemét, 200 dolgozónak adva munkát a honvédelmi tárca üzemében, amelynek egyik csarnoka  2012-ben robbant fel. A másik körülmény:  vajon Komárom városa fogadóképes lenne a gazdasági tárca kínálatára, ha az potenciális beruházókat küldene a városba? Tudnának-e a helyi önkormányzat, a helyi vállalkozók vagy ingatlantulajdonosok megfelelő zöldmezős vagy barna mezős ingatlant felkínálni a beruházónak?  2008-ban kihelyezett ülést tartott a városban az első Fico kormány. Az akkori hírdások arról szóltak, hogy feltehetően egy ipari park és egy újabb Duna-híd megépítését jelenti be Fico a kihelyezett kormányülésen Komáromban. Az utóbbi megtörtént, az előbbi azonban nem. Vélhetőleg az akkori városvezetés nem törte össze magát a tekintetben, hogy a munkahelyteremtő beruházásnál a kormány partnere legyen akkor, amikor a gazdasági válság hatása hozzánk még nem gyűrűzött be. Pedig akkor és ma is ez lenne az első számú prioritás, a városban és a járásban egyaránt. Itt az ideje a valóban fontos dolgokkal foglalkozni.

 

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

Szerző: farkasivan  2014.07.21. 19:55 36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr266530315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.22. 06:05:48

Így lehet tönkre menni jó termék gyártásával is.

gigabursch 2014.07.22. 08:11:41

Valahogy állandóan az bújkál bennem, hogy:
"Könnyen jött, könnyen ment".

Nemcsak a gyár, de maga a Nokia sikertörténete is.

Ez a dal eddig tartott.

tuzharc 2014.07.22. 08:16:43

"Mentőövet az amerikai Microsoft szolgáltatott számára(...)"
Azt ne felejtsük el, hogy Stephen Elop pont a Microsoft VP-je volt, mielőtt átigazolt volna a Nokiához, s sorozatos "rossz" döntéseivel csődbe kényszerítette a Nokiát.
A Microsoft mobil termékei híresen rosszak (gyenge app támogatottság, béna felület), okkal nem fogy jól.

Olvasnivalók:
seekingalpha.com/article/916271-how-stephen-elop-destroyed-nokia
en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Elop#Career
static.cdn-seekingalpha.com/uploads/2012/10/3574621_13498820012561_rId4_thumb.jpg

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 08:31:23

A Nokia rendesen elbaszta és még azt sem lehet mondani, hogy nem figyelmeztette őket az ipar, a kereskedők és a vásárlók.

Mint a nagy cégek többsége ezek is beképzeltté váltak, holott már hat-nyolc éve is erős kompromisszumokkal vett az ember Nokia telefont. Azért nagy gáz az, amikor veszel egy telcsit és a filmlejátszás akadozik, pedig a Nokia nem a legalsó kategória.

Jó példa a Sony, amely tele volt speciális Sony megoldásokkal (csatlakozó, memória, füldugó port) és mégis rájött arra, hogy a vásárló ezt nem értékeli, szabványosítani kell. Továbbá ha egy telefon paraméterei között benne van a filmlejátszás, akkor az rezzenéstelen legyen.

Azt persze sajnálom, hogy a Nokia feladta magyar gyárát én mindenesetre mindig igyekeztem tartani Nokia telefont is, ma is van kétfajta is.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.22. 08:34:08

Szép lassan az összes ilyen gyár át fogja tenni a székhelyét Ázsiába, ne legyen illúziója senkinek, pont ezek lesznek az indokok:alacsonyabb előállítási költségek.Majd megy a J...l meg a B...h is.

kuki123 2014.07.22. 09:12:33

Még valamikor az a 2000-es évek elején csodáltam hogy másnak Nokia mobilja van...
talán még 2005 tájékán még kívánatos volt, meg talán mikor okos telókkal villogtak a haverjaim, de valójában egy nagy nulla telefon volt, illogikus működés gyenge kijelző, 30-40 ezres telefon ótvar minőség és teljesítmény szint (8 ezres nagyi mobil szint).

A microsoftal is be fognak bukni, ha csak csodát nem csinálnak.

Ugyan azt az ótvar minőséget nyújtja a Nokia kurva drágán jelenleg is.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:17:15

@Mojzes Pál: Azért Ázsia előnye már nem a legalacsonyabb munkabér, hanem az innováció.

Már ezelőtt 15 évvel is meg lehetett nézni pld. egy ázsiai telefont és egy európai csúcsminőséget. Ázsia akkor még csak azért nem vágta tönkre Európát, mert az emberek a megbízhatóságot előbbre sorolták mint a telefon tudását.

De már akkor is nagyságrendekkel többet tudott egy ázsiai telcsi mint egy európai. 2 kártya, TV nézés, zenelejátszás, mindez egy sima telefon áráért.

Brix 2014.07.22. 09:30:50

Aki megbízhatatlan telefont akar, az vegyen androidos telefont, bohóckodásra. Ha megbízható telefon kell, telefonálásra , akkor kizárólag NOKIA.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.07.22. 09:33:54

@♔bаtyu♔: Munkabér lehet nem alacsonyabb de a munkáltatót terhelő járulékok igen.A munkaügyi, környezetvédelmi szabályok is lazábbak és akkor még finoman fogalmaztunk.A nyugati cégek ezt a marketinggel kompenzálják, a "mi gyárainkban nem dolgoznak gyerekek", de amúgy pont leszarják mi megy Kínában csak jöjjön a cucc jó olcsón a hajóval...

randomuser1 2014.07.22. 09:39:07

1 tál rízs vs 130.428ft..
amúgy a mobilteló gyártásból lassan minden cég kiszállt az utóbbi évtizedben, anokiát se köll sajnálni, természetes folyamat ez, a vécepapírbizniszszel is felhagytak negyven éve, azt is túlélték :)

kigyurt álat 2014.07.22. 09:42:15

A nokiánál nincs meg az a képesség, hogy a mai vásárlói igényeknek megfelelő terméket fejlesszenek ki. Tologathatják a gyártást akárhova, az alapvető problémájukon ez nem segít. Ha kínában gyárták ugyanazt, akkor se fogják venni.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:43:39

@Mojzes Pál: A Nokia azzal együtt nem ezért ment tönkre.

Azért te sem vennél egy Sony helyett Ying-Yang-ot, még ha többet tud is, az 50.000-200.000 Ft közötti kategóriában. Itt már azért kell neked a 2 év garancia, szerviz, megbízhatóság.

A gond az, hogy a Nokia 30-50.000 -ért adott el olyan telefonokat, amelyek 10.000-t értek. Az user ezt megvette, hiszen Nokia, aztán később káromkodva eldobta és vett helyette pld. egy Sony-t.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:45:22

@kigyurt álat: Pontosan így van. Arról van itt szó, hogy x innováció ázsiában sokkal olcsóbb és egyszerűbben elérhető, mint Európában. A finn mérnökök maradtak le az ázsiaiaktól.

_most_ 2014.07.22. 09:49:13

@♔bаtyu♔: nem vágom, mégis milyen innováció van Ázsiában, hisz az okos telefont az apple találta fel, az androidot a google, Ázsia meg csak másol.

randomuser1 2014.07.22. 09:53:11

@_most_: pl ők gyártanak és fejlesztgetnek akkut, amit a nokia vesz tőlük, h a hájtek telóiba pakolja, ők gyártanak rendszercsippeket amikből a nokia nagy innovative megveszi a másodvonalbelit és belehegeszti a platnijába, ők gyártanak kijelzőt, amiből a nokia megveszi a harmadvonalbeli, selejtet és innovative felhegeszti a platnijára komáromban.. így, nagyjából :)

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 09:55:03

@_most_: Ezek az operációs rendszerek terjedtek el.

Elmondanám, hogy egy magyar srác a Windows 3.1-hez hasonló grafikus operációs rendszert talált fel. Ez is "ablakos" megoldású, de a Windows 3.1-nél sokkal fejlettebb, profibb volt.

A "probléma" mindössze annyi, hogy mire eljutott a bemutatásig, a világ már a Windows 95-t vette, ami egyébként nagyrészt W3.1 csak más grafikával.

20 éve láttam a bolhán olyan kínai telefont, amit te kb. 5 éve vehetsz csak meg a boltokban.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 10:00:41

@♔bаtyu♔: lemaradt: Ez a srác az op.rendszerét akkor kezdte el fejleszteni, amikor kb. Bill Gates is kezdte.

Nem sokon múlott, hogy nemcsak az Excel, de a Windows is magyar találmány lett.

randomuser1 2014.07.22. 10:05:25

@♔bаtyu♔: még jó, h a grafikus 3.1 az a mac kezelőfelület utánérzése :)

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 10:09:25

@Emmanuel Goldstein: Lehet, hogy a srác is onnan kapott ihletet, de a DOS leváltásának igénye valamilyen grafikus kezelőfelületre szinte a DOS-al egyidős.

Én nem beszéltem a sráccal, csak a bemutatóját láttam, de állítása szerint több mint tíz éve dolgozott a rendszerén.

Elég szerény és visszahúzódó gyerek volt, talán épp az volt a gond, ezért dolgozott egyedül.

gigabursch 2014.07.22. 10:21:21

@♔bаtyu♔:
Csakhogy ne merüljön feledésbe a neve:
Hogy hivják ezt a "srácot"?

joska61 2014.07.22. 10:29:04

Én már azon is csodálkozom a Nokia gyengélkedését figyelve, hogy a komáromi gyár eddig húzta.

randomuser1 2014.07.22. 10:38:10

@♔bаtyu♔: valójában a fejlesztési irányok nagyjából adottak, oszt a sok lelkes fejlesztő közül ki és mikor oldja meg az már szerencse meg pozíció kérdése...
az ms előszeretettel vesz meg mindent amiben lát fantáziát, de ma egyre kevésbé valószínű, h egy magányos fejlesztő többet tud lökni a világ dolgain mint egy egész csapat programozó..

gigabursch 2014.07.22. 11:12:57

@gigabursch:
Még egy fontos tapasztalat:

MUltiban ne bízz, multira ne számíts.
Csak magadra számíthatsz.

diszkriminans (törölt) 2014.07.22. 12:29:55

@♔bаtyu♔:
Nem tudom milyen innovációról beszélsz az ázsiai cégek esetében, nagyjából az iPhone óta ugyanazt az egyen okostelefont adják el, ezzel szemben a Nokia nagyon sokfélét gyártott, gondolok itt a Nokia 9xxx sorozatra, azaz a kommunikátorokra, az N900-ra vagy épp az E51-re, amik nagyon más és más irányt képviseltek. Szvsz a Nokia abba bukott bele, hogy lefeküdt a Microsoftnak, ahelyett, hogy saját operációs rendszert fejleszt az elavulttá vált Symbian helyett (volt is 2 ilyen, de csak 1-1 készülékbe került), vagy Androidos készülékeket ad ki, mint a többi gyártó. Gyakorlatilag Elop ellopta a céget a Microsoft megbízásából.

diszkriminans (törölt) 2014.07.22. 12:30:30

@_most_:
"hisz az okos telefont az apple találta fel"

Nagyon fiatal lehetsz :-)

diszkriminans (törölt) 2014.07.22. 12:32:08

@♔bаtyu♔:
Én nem akarom alábecsülni, amit csinált, de azért megjegyzem, hogy elég sok jobb grafikus felület volt a Windows 3.1-nél már 10 évvel a megjelenése előtt is, amik szintén nem futottak be, szóval ez nem jelent semmit.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.22. 13:31:14

"Mentőövet az amerikai Microsoft szolgáltatott számára, új operációs rendszerét, a Windows 8 Mobilet elsőként a Nokia készülékeibe szerelték."

Egy kis utánanézés nem ártott volna. ;)

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 14:16:45

@diszkriminans: Én ezt az egyet láttam, amit DOS mellé (ra) lehetett telepíteni.

A srác kb. fél évet késett.

Globetrotter2014 2014.07.22. 14:18:18

A Nokia évekig ignorálta a trendeket.

A saját fegyverével intézték el, 2010re ők lettek az új Ericcson (mára pedig az Apple az új Nokia).

Habármileyn innovácis tartalék lett volna a finnekben azt 2012ig mozgósítani kelett volna.

Egyébbként amnetövről annyít hogy ha a Lumia 800as lett volna androidra akkor sokan azt vették volna.

Az utolsó ellentámadási kísérlete volt a Nokiának.

Void Bunkoid 2014.07.22. 14:25:41

@tuzharc: elnézést az offért/kockulásért, de WP tulajként csak annyit tudok mondani több mint négy év android után, hogy...béna az apád f*sza, szerintem nem használtál még vindóztelefont soha két percnél tobább, csak a sok droid/ios-fetisiszta reviewoldalak fikázását továbbítod.

1. gyenge apptámogatottság: az egyedüli amit hiányolok, hogy nincs még Steam kliens...minden további megtalálható, az hogy nincs meg a házilag meghákolt flappy bird 34756 winphonera, hát irdatlan veszteség...

2. béna felület: nekem valahogy nem lételem, hogy halacskák úszkáljanak meg villámok cikázzanak a main screenen, a live tileok viszont pont elegendő infót írkálnak ki, és jóval letisztultabb

3. okkal nem fogy jól: akkor miért látok újabban rengeteg mind eddig nem-okostelefonnal rendelkező, mind egykor droidot használó (és nem csak úgy apple-ösen "használom oszt jó", hanem komoly főzögetések-tweakelgetések is voltak náluk) ismerősöm kezében Nokiát?

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 14:27:15

@diszkriminans: Nem okostelefonokról beszélek, 15 éve ezek még sehol nem voltak, hanem olyan megoldásokról, amit akkor csak ázsiai telefonon lehetett elérni. dual kártya, TV nézés lehetősége.

Direkt nem írtam, hogy ezek jók is lettek volna, hiszen azzal együtt kalap szarok voltak, miközben Nokiákban Zeiss lencsék védővel, szálcsiszolt nemesfém ház, zenelejátszás, 15 éves hibamentesség. Aki normális telefont akart, az akkoriban Nokiát vett.

De a trend jelezte, hogy Ázsiára helyeződik a hangsúly. Oda is helyeződött.

Void Bunkoid 2014.07.22. 14:32:55

@diszkriminans: igen, Elop valóban trójai falóként működött.

De azért örülök, hogy a Nokia nem droiddal támad, már így is ijesztőek az X sorozatos telefonjai.

Már ugyan lehet unják sokan, de nekem egyetlen bajom van az Androiddal - az, hogy SZAGGAT, AKAD, LAGOL. Tehát élvezhetetlen, használhatatlan zsák sz*r.

Igen, lehet venni olyan droidos készüléket, amin nem szaggat. Csak éppen drágább mint a túlárazott ájfónok.

A desktopPC/konzol vitához tudnám ezt hasonlítani - igen, a pécék valóban atomjobb élményt nyújtanak játékra, mint a konzolok, viszont ahhoz, hogy olyan akadás-és bosszankodásmentes játékélményed legyen PC-n, mint egy konzolon, a PChardver kb háromszor annyiba fog kerülni mint egy konzol.

Droiddal is így van. Van szaggatásmentes droidos telefon 180ért, és van szaggatásmentes vindóztelefon 45(!) ezer forintért.

Most próbálj rendeltetésszerűen, okostelefonként (netezve, több alkalmazást futtatva, akár játszva) használni egy 45 ezer forintos androidos telefont. Na, ugye hogy nem megy? :)

Globetrotter2014 2014.07.22. 14:59:35

aki emlékszik rá, 10 éve még shol sem volt az Iphone, és a Samung már akkorbgan kezdte kinyírni a Nokiát a kicsi praktikus két szinesijelzős kagylótelefonokkal.

Ha az Apple nem jön akkor is előbb utóbb úgy jár a Nokia mint a Siemens telefonrészlege.

Elvesztették azt a varázserőt ami korábban magasra vitte.

Egyébbként kit érdekel a 15 évi tartósság, a 2009es Iphone 3G-m még hibátlanul működik csak hardveresen és tudásban nem hozza az elvárhatót.

♔bаtyu♔ 2014.07.22. 15:02:44

@Void Bunkoid: Nekem androidos Sony-m van, nem Xperia és semmi probléma. Pedig nyüvöm rendesen. Filmek, GPS alkalmazások, zenehallgatás, netezés, ez a fő felhasználási terület.

wowaholic 2014.07.22. 17:23:27

@♔bаtyu♔:
a mcafee.com nál is dolgozott magyar (szegény nem rég húnyt el fiatalon ) ! de volt teller ede...neumann jánost már ne is emlegessük ! Szégyen, hogy pont a microfost likvidálja a céget !
süti beállítások módosítása