Szlovákia déli régióinak gazdasági és foglalkoztatási mutatói jóval elmaradnak az ország többi részétől. A rendszerváltás előtt még a legfejlettebb járások közé tartoztak a magyarok által lakott területek, mára viszont a legszegényebb települések az országnak éppen ezen a részén vannak. De minek következménye ez a súlyos gazdasági tendencia? Farkas Ivánt, a Baross Gábor Terv szerzői kollektívája vezetőjét kérdeztük, annak apropóján, hogy a tervezet a szakmának és a nagyközönségnek is hamarosan bemutatják.

EP logo 1.jpg Milyen alaphelyzetből indult ki a Bross Gábor Terv?

 Elvégeztünk egy helyzetértékelést, amely a fent leírtakat megerősítette. Csallóköz és Mátyusföld nyugati része a főváros gazdasági vonzáskörzetében található, az ott élők többsége emiatt találja meg számítását. Ám az Alsó-Csallóköztől, Mátyusföld keleti részétől elindulva, a déli járásokon végighaladva egészen a Bodrogközig és az Ung-vidékig egy nagy kiterjedésű, összefüggő, leszakadó térséget találunk. Az egyre romló helyzetünkre kell a gyógyírt megtalálnunk, hogy térségünk, szülőföldünk végre fejlődési pályára álljon.

 Miért szükséges egyáltalán egy ilyen tervezet?

 A rendszerváltozást követő 25 évben elkészült több mű, amely tartalmazza térségünk helyzetértékelését. Azonban egy olyan terv, amely a helyzetértékelés mellet felvázolja a lehetséges fejlődési pályát, a konkrét célkitűzéseket és a járásokra, kistérségekre lebontott kitörési pontokat, eddig hiányzott. Ezért az általunk elkészített Baross Gábor Terv, régiónk, Dél-Szlovákia (ebben benne foglaltatik Kelet-Szlovákia déli része is) regionális fejlesztési és gazdaságfejlesztési terve egy hiánypótló, jelentős dokumentum.

02_1.jpg Mi lehet a fő hozadéka?

 Szlovákia déli járásaiban az utóbbi két évtizedben végrehajtott fejlesztések eseti jellegűek voltak, ritkán zajlottak egy világos vezérfonal, egy több évtizedre szóló stratégia mentén. Mert hiányzott a gerinc, az átfogó regionális fejlesztési terv. Az öt déli megyének megvan ugyan a regionális fejlesztési terve, azonban azok a megyehatárok mentén ritkán vannak összehangolva és inkább tartalmaznak helyzetértékelést, mint fejlesztési koncepciót vagy konkrét célkitűzések rendszerét. Emiatt volt szükség az egész térség, a 18 déli járás regionális fejlesztési tervére, amely mintegy gerincet képezve, szakterületek szerint foglalja össze a teendőket, amelyek megvalósításra várnak. A Baross Gábor Terv a magyarok által sűrűn lakott déli 18 járást egy összefüggő térségként kezeli, e térség egésze számára vázolja fel a fejlődés irányát. Célunk mindezzel a munkahelyteremtés, déli járásokban a méltó megélhetés biztosítása, hogy mérséklődjön, majd fokozatosan megszűnjön térségünkből a fiatalok elvándorlása. Világos jövőképet vázoltunk fel a tervben.

03_1.jpg Segíthet gondjaink megoldásában az EU?

 Természetesen, hiszen Szlovákiában a beruházások, a fejlesztések hetven százalékát az Európai Unió költségvetése fedezi. Emiatt a Baross Gábor Terv utolsó előtti fejezete, a megvalósítás fejezete is felvonultatja azokat a forrásokat, lehetőségeket, amelyek a Baross Gábor Terv megvalósításánál fontos szerepet játszhatnak. Mivel azonban az utóbbi tíz esztendőben érezhető volt az EU fejlesztési alapjai felhasználásánál régiónk, Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése, a közelgő európai parlamenti választásnak két tekintetben is komoly tétje van. Elsősorban felhívni az Európai Parlament és az Európai Bizottság illetékeseinek figyelmét az uniós alapok egyoldalú, térségünket hátrányosan megkülönböztető felhasználására. Tarthatatlan, hogy azokba a térségekbe, az ország déli járásaiba jut a legkevesebb támogatás, ahol a legégetőbb szükség volna rá. A másik lehetőség, amellyel eddig nem éltünk, ám komoly lehetőség nyílik rá: Szlovákia nemzeti fejlesztési keretét megkerülve, közvetlenül megpályázható források vannak Brüsszelben. Nem is kevés. Pontosan ebben rejlik óriási lehetőség, én pedig az európai parlementi képviselő teendői mellett éppen a brüsszeli lehetőségek és a hazai, régiónkbeli igények között szeretnék szoros köteléket, kapcsot képezni. Lobbizással és aktuális, napra kész tájékoztatást nyújtva a brüsszeli pályázatok adta lehetőségekről polgármestereinknek, megyei képviselőinknek, a régiónkban tevékenykedő vállalkozóknak, civil társulásoknak. Vagy ha úgy tetszik, a Baross Gábor Terv megvalósítását szeretném Brüsszelben, az európai történések középpontjában koordinálni. Jelenlegi helyzetünkben úgy érzem, többet tehetnék régiónk felzárkóztatásáért Brüsszelben, mint idehaza.

 Ezen kívül milyen teendők várnak ránk az Európai Unió most kezdődő hét éves időszakában, a Baross Gábor Terv keretén belül?

 A beruházásokat, fejlesztéseket tekintve régiónk, szülőföldünk adottságaira kell építenünk. Ez pedig a kiváló termőföld és a kedvező időjárási viszonyok. Emiatt a mezőgazdaság európai uniós támogatási rendszerét kell alaposan átalakítani. Szűnjön meg végre a régiónkban tevékenykedő gazdák hátrányos megkülönböztetése. Kívánatos a támogatási rendszer szerkezeti átalakítása. A kétkezi munkára igényes tevékenységeket, a gyümölcstermesztést, a zöldségtermesztést, a szőlészetet és az állattenyésztést kell talpra állítani valamint az élelmiszeripart. Mindenünk megvan ehhez, csupán a tetemes beruházásokhoz kell európai uniós forrásokat igényelnünk. A korszerű utak és vasutak a gazdaság ütőerei. Amerre haladnak, ott tapasztalható gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés. Az európai uniós forrásokból építkező gyorsforgali utak és vasutak a jövőben ne kerüljék el régiónkat, szülőföldünket. Uniós forrásokból minél hamarább el kell kezdeni az R7 és R2 déli gyorsforgalmi utak építését, a déli vasúti vonalak fejlesztését. Régiónk váljon vonzóvá a munkaehlyteremtő beruházások számára.

 Alelnök úr, valóban Brüsszelbe készül, nem csupán a pártját erősíti az EP választási listán?

A szlovákiai magyar közösség és régiónk, szülőföldünk számára lenne égetően fontos egy jó választási eredmény, az MKP csapatának sikere. Hogy fennmaradjon a folytonosság. Emellett nagy megtiszteltetés lenne számomra, ha elnyerném a választók bizalmát és Brüsszelben képviselhetném a szlovákiai magyarokat, régiónk és szülőföldünk érdekeit.  Inkorrekt volna a választókkal szemben, ha indulásom nem lenne őszinte. Szakmai ismereteimre, politikai tapasztalatomra támaszkodva szeretném a leghatékonyabban képviselni szülőföldünket és nemzeti közösségünket az Európai Parlamentben.

 

 

                                                   

Szerző: farkasivan  2014.05.21. 08:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr766189788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása