Lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat 3. képviselőtestületi ülése. Mivel az előző képviselőtestületi ülésen a szakbizottságokról meghozott határozatot a megye elnöke, Milan Belica megvétózta, a képviselőtestületújratárgyalta és elfogadta a szakbizottságok összetételét és megválasztotta az elnökeit. A kilenc szakbizottság közül kettőt az MKP megyei képviselője vezet majd, hiszen Dr. Hugyivár Imre lett az egészségügyi bizottság elnöke, Gyarmati Tihamér pedig a vagyonjogi bizottság elnöke.

NR megye.jpg            A testület jóváhagyott két kulturális jellegű beadványt az Európai Unió strukturális alapja forrásainak megpályázására. A komáromi Szinnyei Könyvtár pályázatának keretösszege 1 millió 90 ezer euró, míg a Lévai Vár várfala felújítására benyújtott pályázat összege 1 millió 170 ezer euró.

            A megyei önkormányzat módosította kötelező érvényű rendeletét a megye által fenntartott szociális intézmények gondozási díjáról. Meghagyta a gondozási díj eddigi tételeinek megasságát, ám bevezette a közös helyiségek használatának napi díját 0,30 € összegben. Nem fogadta el tehát Farkas Iván, az MKP frakcióvezetőjének módosító javaslatát, hogy tekintsen el a „folyosódíj“ bevezetésétől, ne növelje meg a nyugdíjasok által havonta befizetett gondozási díjat 10 euróval, hagyja meg az eddigi összeget.

Annak ellenére, hogy a megyei képviselők a szakbizottságokban nem tárgyalhatták meg a megyei hivatal javaslatát, hiszen a szakbizottságok csupán a hétfői testületi ülésen jöttek létre, a megyei képviselőtestület elfogadta a 2014-es kulturális- és sporttámogatásokat.

            A megyei tanács korábbi ülésén, Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője azt javasolta, hogy a megyei hivatal nyújtsa be elképzelését az új határátkelők (közöttük hidak és kompok) megnyitását illetően a megyei önkormányzat hétfői képviselőtestületi ülésére, hogy a képviselőtestület az elképzelést megvitathassa. Ehelyett a megyei hivatal a képviselőtestület elé jóváhagyásra nyújtotta be határozati javaslatát két új határátkelő beruházásnak megvalósítására (egy Ipoly-híd és egy Duna-komp). Mivel az Európai Unió hét éves programozási időszakának tükrében ez nagyon szerény tervezet (Besztercebánya megye 10 beruházást javasol, Kassa megye 8 beruházást javasol, Nagyszombat megye 5 beruházást javasol) Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője javasolta, hogy a testület napolja el a határozati javaslatot a következő testületi ülésre azzal, hogy a javaslat kidolgozásába végre vonják be a határmenti választási körzetekben (járásokban) megválasztott megyei képviselőket. A testület a frakcióvezető javaslatát elfogadta, megnyílik tehát a lista kibővítésének lehetősége.

            A megyei képviselőtestület megszüntette az őrsújfalusi szociális intézményt, a Dafnetérintő két tavalyi határozatát. Nem szűnik meg ezzel az intézmény, ám ezzel a döntéssel még inkább a teljes ellehetetlenülés irányába tart. Nem fogadta el a megyei képviselőtestület Stubendek László, az MKP megyei képviselőjének javaslatát, hogy a testület ne döntsön, vegye le napirendjéről a határozati javaslatot és az újonnan létrejött szakbizottságok vitassák meg a szociális intézmény további sorsát. A testület nem fogadta el másik javaslatát sem, hogy a Nyitra megye más járásai szociális intézményeibe áthelyezett őrsújfalusi gondozottakat helyezzék vissza a Komáromi járásban található más szociális intézményekbe, hiszen a járás szociális intézményeiben 88 szabad hely található. A képviselőtestület elfogadta az őrsújfalusi szociális intézmény épületére kiírt kínálati eljárást, miközben az MKP megyei képviselői elutasították ezt a javaslatot.

            A Nyitra Megyei Önkormányzat előző képviselőtestületi üléséhez viszonyítva tehát tapasztalható volt némi elmozdulás a koalíciós és az ellenzéki (zömében MKP-s) állaspontok között, ám messze vagyunk még az ideális helyzettől.

Szerző: farkasivan  2014.03.27. 10:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr205880844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása