Guta 2.jpg            Dél-Szlovákia fejlesztési lehetőségeit érintő kérdésekről, gazdaságának felzárkóztatásáról volt szó azon a nyilvános szakmai fórumon, melyet február 6-án a gútai városháza tanácstermében rendeztek térségünk területfejlesztési és gazdaságfejlesztési tervéről, a Baross Gábor Tervről.

            A szakmai fórumon a Baross Gábor Terv szakmai bizottságának tagjai bemutatták a Baross Gábor Terv vázlatát és a terv néhány fejezetének aktuális változatát. A fórumot Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja nyitotta meg, és a résztvevőket köszöntötte Horváth Árpád, Gúta polgármestere, a rendezvény fővédnöke.

Guta 1.jpgFarkas Iván, az MKP gazdaságpoitikai alelnöke a Baross Gábor Terv (BGT) szakmai bizottságának vezetője ismertette a terv vázlatát, egyes fejezeteit. Felvázolta a helyzetképet, majd ismertette a célokat, prioritásokat, a lehetséges kitörési pontokat.  Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke, iskolaigazgató és Czíria Attila, az MKP Országos Elnökségének tagja, komáromi földrendezési szakember Dél-Szlovákia mezőgazdasági és élelmiszeripari termelésének újraélesztéséről tartottak előadást, kiemelve a kistermelők támogatásának jelentőségét.  Horváth Csaba, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat dunaszerdahelyi irodájának vezetője a BGT környezetipar és környezetvédelem fejezetét, a megújuló energiatermelésben rejlő lehetőségeket ismertette.  Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója, Érsekújvár alpolgármestere a Baross Gábor Terv eszközök és végrehajtás fejezetéről szólt. Előadásában ismertette az Európai Unió  2014-2020 közötti programozási időszak elkészült operatív programjainak tartalmát illetve a határon átnyúló együttműködésiGuta 5.jpg program (ETE HU-SK) tervezési folyamatát.

            Az elhangzott és bemutatott előadásokat élénk vita követte. Számos jelen levő gazda, vállalkozó, polgármester és területfejlesztési szakmeber fejtette ki véleményét. Egyben mindannyian egyetértettek: nagyon nagy szükség van térségünk területfejlesztési és gazdaságfejlesztési tervére. Végre el kell rugaszkodnunk a gödör aljáról, meg kell találni a fejlődéshez vezető utat. Többen konkrét javaslatokat tettek, amelyeket a tervbe lehet iktatni.

 

Szerző: farkasivan  2014.02.09. 19:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr85806738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása