élelmiszer 1.jpg            Az élelmiszeripari állami felügyelet  az utóbbi időben gyakran végez ellenőrzést az áruházláncokban,  boltokban, ahol ellenőrzi a polcokon kínált élelmiszerek minőségét és szavatosságát.  Tevékenységük megalapozott, hiszen gyakran leplezik le a romlott és szavatosságon túli élelmiszereket, amelyek zöme behozatalból származik.

            Ám az élelmiszerbiztonság másik, nem kevésbé fontos összetevője, az élelmiszerellátás biztonsága. Az adott ország vajon mennyire önellátó élelimiszerekből, az élelmiszerboltok és áruházak kínálatában hány százalékban található hazai éllemiszer, az elfogyasztott élelmiszerek hányadrésze hazai. E kimutatásokat tekintve Szlovákia felttébb rosszul áll, hiszen az Európai Unió második legveszélyeztetettebb országa. Az unió országai közül Bulgáriát követően leginkább Szlovákia szorul behozatalra. Azért döbbenetes ez, mert húsz éve, az ország megalakulásának idején az önellátás mértéke 98 százalékos volt. 

            Szlovákia ma két komoly problémával küzd: súlyos a mezőgazdasági termelés kilengése és a hazai termelők képtelenek a kereslet kielégítésére, elsősorban a diszkriminatív uniós támogatási politika végett. Hozzá kell tenni, hogy uniós tagságunk kilenc éve alatt messze nem volt ideális a szaktárca által lefektetett mezőgazdasági stratégia, vagyis Szlovákia stratégiai érdekeinek, a támogatási feltételeknek és irányelveknek a meghatározása. Mindennek következtében hihetetlenül deformálódott és tovább deformálódik a hazai mezőgazdaság. A támogatási rendszer egyoldalúvá vált, ráadásul az alanyi jogú támogatásban területi diszkrimináció tapasztalható. Az ágazaton belül számos szakterület teljesen leépült, más szakterületek a leépülés útjára léptek. Hasonló cipőben jár az élelmiszeripar. A mindenkori kormányok (főleg a pénzügyi tárca) mostohagyerekként  kezelték a jobb sorsra érdemes ágazatot, megmutatkozik majd ez a jövő évi állami költségvetésben is. Legalábbis a bázikus javaslat erről tanúskodik.  Ezen belül kevés összeget áldoz Szlovákia a mezőgazdasági kutatásra, fejlesztésre (gondoljunk csak arra, hogy a mai kánikula idejére teljesen tönkremet a csatornahálózat és az öntözőrendszerek). A felmérést végzők azt is észrevették az okok között, hogy Szlovákiában óriási gondok vannak a korrupcióval, főleg a támogatások megítélésénél.

élelmiszer 5.jpeg             Az eredmény pedig ismert. Egyre csökken az önellátásunk élelmiszerekből. Ez pedig veszélyezteti az élelmiszerellátás biztonságát. Ezen kívül növeli a munkanélküliséget. Szlovákia viszonylag alacsony mezőgazdasági és élelmiszeripari kultúrájának (az adatok ezt bizonyítják) következménye a déli járások többségének rendkívül magas munkanélküliségi mutatója. Hiszen olyan települések lakosságát, mint Dunaszerdahely, Érsekújvár, Diószeg, Gúta, Léva, Oroszka, Rimaszombat, Tőketerebes korábban az élelmiszeripar éltette. Miután az tönkrement, maradt a magas munkanélküliség. Az utóbbi 6 – 7 év tanulsága, hogy amennyiben a földművelési tárca érdekeit rendre háttérbe szorítja a kormány, az eredmény nem lehet más, mint az ágazat leépülése, az élelmiszerellátás biztonságának megrendülése, a munkanélküliség növekesédése és régiók teljes leszakadása.

             Éppen ezért igyekszünk a Magyar Közösség Pártja szakmai politikájában egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a mezőgazdaságra, több figyelmet szentelni az élelmiszeriparnak. Ezért hoztuk létre a Gazda Polgári Társulást. Egyre erőteljesebben igyekszünk beszámolni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hányatott sorsáról, egyben felhívni a figyelmet a folyamat azonnali megváltoztatásának égető szükségességére. Van még lehetőség a korrekcióra, hiszen éppen most zajlik a következő uniós költségvetési időszak tervezése, ezen belül a mezőgazdasági prioritások megfogalmazása a következő hét éves időszakra. Ezért javasoltuk korábban és javasoljuk folyamatosan, hogy e programokban, melyek gazdája a Földművelési Minisztérium a következő uniós költségvetési időszakban a nagyüzemi gazdálkodás mellett kiemelt támogatási terület legyen a háztáji gazdálkodás, a családi farmok, kis gazdaságok és az ezekre épülő  élelmiszeripari kis- és középvállakozások létrehozásának ösztönzése, tevékenységük támogatása. Tekintettel a rohamosan változó időjárási viszonyokra, sokkal többet kellene áldozni a korszerű kutatásra és fejlesztésre, az időjárási viszontagságoknak ellenálló, új hibridek nemesítésére. Itt az ideje a csatornahálózat és a korszerű öntözőrendszerek kiépítésének. Az eddigi folyamatot, leépülést kell mihamarabb megfordítani, hiszen Szlovákia önellátásának aránya élelmiszerekből lecsökkent 45 százalékra. 

Szerző: farkasivan  2013.09.03. 21:02 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr895494149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása