Mezgaz 3.jpg               A Gazda Polgári Társulás megalakulását követően megkaptuk a gazdáktól az első szakpolitikai impulzust, amellyel foglalkoznunk kell. Egyfajta jelzést arról a változásról,  amelyet a földművelési tárca hátrányukra készít elő, s amellyel a jövő évtől jelentősen befolyásolná, esetenként lenullázná gazdálkodásuk eredményét.

               A szaktárca hatáskörébe tartozó Szlovák Földalap 2014-től jelentősen megnövelné az általa kezelt ingatlanok után befizetendő bérleti díjat, egészen pontosan a termőföld használatáért a mai 1,5 százalék helyett jövő évtől 2,5 százalékot számlázna, az épületekért és az egyéb ingatlanokért pedig a mai 2,5 százalékos bérleti díjat megnövelné 3,6 százalékra. A Gazda PT alapító tagjai közül néhányan, és az eddig még nem társult gazdák közül is többen figyelmeztettek bennünket arra, hogy ilyen értelmű levelet kaptak a Szlovák Földalap regionális irodáitól. Mindennek eredménye bérleti díjuk, vagyis költségeik jelentős növekedése lesz egy olyan ágazatban, amely eddig sem volt híres nyereségességéről, profitábilitásáról. A földművelési tárca tehát különös államháztartási konszolidációt tervez az egyik legsérülékenyebb gazdálkodó csoport, a mezőgazdászok kárára.

              A Magyar Közösség Pártja meggyőződése, hogy az államháztartás konszolidációját nem azon a szakterületen, az agrárágazaton kellene végrehajtani, amelyet az utóbbi évek folyamán a szélsőséges időjárás mellett éppen a kormányzatok intézkedései sújtottak keményen. Gondoljunk csak az évtizedekig érvényben levő, csökkentett jövedéki adóval terhelt piros gázolaj megszüntetésére, az állattenyésztés állami támogatása drasztikus lecsökkentésére, az eltorzult, szerkezetileg és regionálisan igazságtalan alanyi jogú uniós támogatásokra.

Mezgaz 7.jpg             Sőt, több hónapos szünet után a pénzügyi tárca vezetője első megszólalásában körvonalazta, hogy az államháztartás szükséges, további konszolidációja nem a bevételi oldal, az adó- és járulékterhek további növelésével fog megtörténni, hanem az állami kiadások ésszerűsítésével. Emiatt is érthetetlen számunkra a földművelési tárca szándéka, hiszen egy időben a pénzügyi tárca szándéka és az agrárium érdeke ellen hat, eredménye pedig a gazdák ellehetetlenítése lesz. Többen közülük szó szerint földönfutókká válnak, elhagyják a bérelt szántóföldjeiket.

             Ezzel az intézkedéssel a kormány újra csak azokat bünteti, azokat szorítaná ki a munkapiacról és az országból, akik saját kezükbe vették sorsuk alakulását, akik megpróbálnak önállóan, állami segítség nélkül boldogulni. Ennek következménye a munkanélküliek széles táborának bővülése lesz. Vajon miért akarják őket ellehetetleníteni és a mai gazdasági helyzetben a szaktárca vajon miért tesz ennyire ésszerűtlen, ostoba javaslatokat? Más esetben, ha felvásárlóik hajlandók lesznek terményeikért magasabb felvásárlási árat fizetni, a fogyasztók látják majd kárát a folyamatnak az élelmiszerárak növekedésében. A Magyar Közösség Pártja ezért felszólítja a földművelési tárcát és annak vezetőjét, tekintsek el a bérleti díjak érezhető, jelentős megnövelésétől!

Szerző: farkasivan  2013.07.11. 20:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr255400963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása