Erb NSK.jpg       

    A Nyitra Megyei Önkormányzat Hivatala a megyei szlovák nagykoalíció befolyása alatt áll. A hivatalvezető, a főosztályvezetők és a dolgozók kiválasztásánál is a nagykoalíció politikusai bábáskodtak. Felelősségük emiatt a hivatal tevékenységét illetően elvitathatatlan.

            A megyei hivatal dolgozóinak hozzáállását és képességeit az Ipoly-hidak ágendája látványosan felülmúlta. Képtelenek voltak szakmailag megfelelni    a beruházások által támasztott kihívásoknak. Az elnyert, rendelkezésre álló 10 milliós támogatás más okok mellett lehet, hogy emiatt is más régióban fog más formában testet ölteni. Ám nemcsak az Ipoly-hidak területén vallottak csődöt.  A megye új székházának előkészületei is botrányosan végződtek. A közbeszerzési eljárásnál fény derült olyan visszaélésekre, amelyek következtében leváltották a megye fizetett állású alelnökét és lemondott a megyei hivatal igazgatója is. A közbeszerzést megszüntették, a hivatal új épületének beruházását meghatározatlan időre elhalasztották.

            A tehetetlenséget és a szakmai rátermettség hiányát tekintve azonban az előzőeket felülmúlja az a döbbenetes eset, amikor a megyei hivatal a megkívánt szakmai szinten képtelen volt lefolytatni a megyei fenntartású Érsekújvári Összevont Középiskola (a korábbi ipariskola) épületbővítésének közbeszerzését.  Az ipariskola diáklétszáma a közelmúltban sikeresen alakult, a diáklétszám évről-évre örvendetesen nőtt. Az iskola veztősége kidolgozta az épületbővítés tervdokumentációját, megszerezte az építkezési engedélyt.  2007-ben az ipariskola 2,6 millió euro költségvetésű Európai uniós pályázatát Brüsszel eredményesen bírálta el. Azonban a közbeszerzés története 4 évig elhúzódott, a megyei hivatal egymást követő négy közbeszerzési eljárásban sem volt képes jogszerűen kiválasztani az épületbővítés kivitelezőjét. 2011-ben a beruházás végérvényesen meghiúsult,  ezzel az Érsekújvári járásba irányuló 2,6 milliós támogatás célt tévesztett, feltehetően más régióban, más beruházásban ölt(ött) formát.

            A leírt esetek azt bizonyítják, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat Hivatala ebben az évben végződő harmadik választási időszakban nem állt feladata magaslatán. Idén új helyszínre, bérelt épületbe költözött. Új igazgatónő vezetésével,  de a régi gárdával valahogy elevickél a novemberben esedékes megyei választásokig. Az eddigi teljesítményétől azonban sokkal többre lesz szükség, a jövőben sokkal magasabb szakmai szinten kell az elvárásoknak megfelelnie. Novemberben kiderül, hogy  megújulhat-e a hivatal, avagy minden marad a régiben. A megyei választások erre is választ adnak. Amennyiben a novemberi választások eredménye megfelelő legitimitást ad a Magyar Közösség Pártjának, a párt igyekezete arra irányulhat, hogy alapvetően megváltozzon a megyei hivatal hozzáállása a megye déli felében felmerülő problémék megoldásához, a megye déli felében megvalósítható fejlesztésekhez, beruházásokhoz.

Szerző: farkasivan  2013.04.22. 18:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr715241740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása