DSCN0523.JPG           Öt hete további 3 település mellett Kisújfalun is kifüggesztettük a vasútállomás magyar nyelvű megnevezését. Két nappal később a Matica slovenská „ellenőrei“a táblaállítás körülményeiről tartottak helyszíni terepszemlét Kisújfalun. 

         Tegnap Kéménden, Oroszkán, Ipolyságon és Barsbesén függesztették ki az MKP tisztviselői és tagjai együtt a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel a vasútállomások magyar megnevezését. A kéméndi táblaállításnak azonban érdekes előzményei voltak. Délelőtt a községi hivatal telefonvonalai „égtek“ a belügyminisztérium hivatalnokainak hívásai végett. A vasúti rendőrség járőrei a helyszínen ellenőrizték a táblakifüggesztés körülményeit, pontos helyét. A párkányi rendőrörs rendőrei is ellátogattak Kéméndre, hogy terepszemlét végezzenek. Azonban ezek sem tántorították el a szervezőket, sőt megerősítettek bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy a helyiek igényét, hogy végre anyanyelvükön is kifüggesszük a vasútállomásuk megnevezését, helyes. A végső célunk azoban az, hogy a hivatalos, magyar  nyelvű megnevezés mihamarabb az állomás épületének homlokzatára kerüljön, az évtizedek óta ott levő szlovák nyelvű megnevezés mellé.

            Vagyis a helyzet fokozódik, a Matica slovenská ellenőreit felváltotta a karhatalom. Ez a tény viszont legalább két gondolatot ébreszt. A karhatalom demonstratív fellépése azt az érzést kelti bennünk, hogy a közlekedési tárca ígérete, mely szerint idén ősszel a törvényhozás elé benyújtja a vasúti törvény módosítását, mely lehetővé teszi a vasútállomások szlováktól eltérő nyelvű megnevezését, sajnos nem biztos, hogy őszinte. Félrevezethették a civileket is. A másik gondolat pedig az, hogy elkezdődött egy erőteljes küzdelem az ország, ezen belül Dél-Szlovákia arculatáért, jellegéért. Persze, a karhatalom ezt magyarázhatja azzal, hogy az érvényes törvények betartását ellenőrzi. De melyik törvényét: a kisebbségi nyelvhasználat törvénye, vagy pedig a vasútról szóló törvény betartását?  Mivel Kéménden nem közterületen, hanem magánterületen történt a tábla kifüggesztése, a karhatalom képviselői belátták, hogy tehetetlenek. A demonstratív fellépésük azonban előrevetíti: korántsem fejeződött be az MKP és a civilek erőfeszítése, nem léptük még át a Rubicont. Figyelemfelkeltésként és a helyi igények kifejezésre juttatásaként további táblákat kell kihelyeznünk.

Szerző: farkasivan  2013.03.22. 07:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr955161960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása