Előrebocsájtom, hogy az alábbiakban nem saját gondolataimat fogom közreadni, csupán megpróbálom értelmezni Peter Morvai írását, amely Minulosť a peniaze címmel jelent meg néhány napja a Sme napilapban. Az írás tartalmát, logikai összefüggéseit szeretném földrajzi értelemben mintegy ezer kilométerrel áthelyezni keleti irányban közös otthonunk, az Európai Unió térképén.

            Az alábbiakban olvasható az írás eredeti, szlovák nyelven. Játsszunk el a gondolattal, a cikkben Spanyolországot helyettesítsük be Szlovákiával,  Madridot Pozsonnyal, Katalóniát Dél-Szlovákia azon településeinek halmazával, ahol mi, magyar nemzetiségűek számbeli többségben élünk. A hazai össztermék (HDP) fogalmat helyettesítsük be a stratégiai ivóvízkészlettel valamint  az intenzív mezőgazdasági termeléssel.  Nem is olyan ostoba, szakszerűtlen összehasonlítás ez, hiszen az ivóvízkészlet és az élelmiszerek birtoklása a következő évtizedekben alapvető stratégiai érdek lesz, amelynek jelentősége meghaladhatja a hazai össztermék mindenhatóságát. A cikk írója persze rámutathat egy további különbségre: a katalánok, akik területi autonómiával rendelkeznek, önállósulni akarnak míg mi, Dél-Szlovákiában élő magyarok önrendelkezést szeretnénk. Hogy ne fogyjunk el végérvényesen. Ez így igaz.

            Ilyen megvilágításban vajon Peter Morvai fenntartja írásának vonalvezetését akkor is, ha csupán annyit teszünk, hogy annak csattanóját  az unió délnyugati részéből áthelyezzük az unió középső - keleti részébe? Eközben persze ne az államközpontú etatista szemlélet uralkodjon el rajtunk, hanem az emberközpontú, demokrata szemlélet, hiszen az Európai Unió hirdeti önmagáról, hogy a közel félmilliárd polgárt magába foglaló térség a régiók Európája. Amennyiben írásának vonalvezetését így is fenntartja, akkor az az eddigi írásaival ellentétben hatalmas elmozdulás irányunkba s ez részünkről mindenképpen elismerést érdemel. Amennyiben nem tartja fenn, akkor azzal elismeri, hogy az unióban és azon belül Szlovákiában mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek. Megfordítva a logikát, vannak azonban olyanok is, akik egyenlőtlenek, másodrendűek. Az írás a következő linken olvasható el:

http://komentare.sme.sk/c/6617511/v-katalansku-ide-aj-o-minulost-ale-najma-o-peniaze.html

(a print változat címe volt a Minulosť a peniaze vagyis A múlt és a pénz)

Szerző: farkasivan  2012.11.30. 10:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr454939125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása