Decembertől megváltozik a vasúti személyszállítás menetrendje. Kétségkívül lesznek pozitív változások is, hiszen áttekinthetőbb, harmonikus ütemtervben indulnak majd a vonatok, az InterCity vonatjegyek ára pedig lecsökkenhet.

Azonban hat éve folyamatosan építik le a vasúti szárnyvonalakat és helyenként jelentősen megritkítják a vasúti fővonalak járatait. Sajnos most sem lesz ez másként. Vajon mi a vasúti társaság végleges célja? Egyetlen vonalon közlekedjenek majd a vonatpárok, Pozsony és Kassa között?  Minden egyebet pedig fokozatosan le kell építeni?

A Magyar Koalíció Párja nevében tiltakozunk további vasúti vonalak megszüntetése ellen. Elítéljük a Feled és Torna valamint  a Nagykapos és Bánóc közötti szárnyvonalak megszüntetését. Téves adatokból kiindulva, a napi jegyet váltó utasok kritikusan alacsony száma végett szüntetik meg azokat. Figyelmen kívül hagyják, hogy annak többszöre az olyan utasok száma, akik havi vagy heti bérletükkel ingáznak munkahelyükre és vissza. Helyénvaló, hogy regionális tisztségviselőink, az érintett önkormányzatok és a régió lakossága aláírásukkal tiltakoznak a vasúti szárnyvonalak megszüntetése ellen.  Elutasítjuk továbbá a Párkány és Pozsony között közlekedő kora reggeli gyorsvonat, a Štúrovčan kiiktatását a forgalomból. A munkanélküliséggel igencsak sújtott Párkányi régióból és Érsekújvár környékéről majdnem 200 dolgozót érint hátrányosan a vasúttársaság és a közlekedési tárca intézkedése, akik naponta ingáznak a távoli fővárosban található munkahelyükre. Magyarországon a száz kilométenél távolabbi munkahelyükre ingázók hamarosan állami támogatásban részesülnek, Szlovákiában sajnos erről szó sem lehet, ráadásul megszüntetik a dolgozók egyetlen ésszerű közlekedési lehetőségét, a kora reggeli vonatjáratot.

A pénzügyi tárca államtitkára néhány napja a jövő évi állami költségvetés ismertetésénél  kijelentette, hogy a takarékossági intézkedések nem fogják érinteni a társadalom leginkább veszélyeztetett rétegeit. Kívánatos, hogy megjavuljon a tárcák közötti kommunikáció és a közlekedési tárca valamint a vasúttársaság vezetése szívlelje meg a pénzügyminisztérium jövő évre szóló stratégiáját. A Magyar Koalíció Pártja felszólítja a közlekedési minisztert és a vasúttársaság vezetőit, hogy értékeljék át az ország hátrányos, leszakadó régióiban a vasúti személyszállítás tervezett leépítését és a járatok számának szűkítését.

Szerző: farkasivan  2012.08.21. 20:25 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr564724722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása