Politikailag ugyan egyszínű Robert Fico új kormánya, azonban több erős pénzügyi, gazdasági csoporthoz közel álló személy is kormánytaggá vált, e tekintetben tehát elég „színes a kép”. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a Smer populista – lássuk be: népnek tetsző - választási programjának teljesítését, vagy a pénzügyi, gazdasági csoportok érdekeinek képviseletét fogja-e szem előtt tartani a kormány.

Az új pénzügyminiszter mindenesetre elsőként azt jelentette be, hogy tarthatatlan lesz az államháztartás idei hiánycélja, Szlovákia az évet a tervezettnél magasabb deficittel fogja zárni. Ez előrevetíti az indokolatlanul költekező pénzügyi és költségvetési politikát, a 2006 és 2010 közötti kormányzati időszak folytatását. Várható ugyan a bankadó növelése, amely az MKP programjában is szerepel, de ennek csak akkor van értelme, ha olyan intézkedésekkel párosul, amelyek lehetetlenné teszik terhek áthárítását az ügyfelekre. Felmerült a pénzügyi tranzakciók megadóztatása, amit ugyancsak üdvözlünk, de kérdés, lesz-e bátorsága a Smernek megvalósítani az ötletet.

A közlekedési miniszter nem jó hírrel mutatkozott be. Bejelentette: késni fog az autópálya-építés. Mi azonban arra leszünk kíváncsiak, mely autópályák és gyorsforgalmi utak kerülnek a prioritások közé, vajon fontos-e számukra az R7 és R2 déli gyorsforgalmi út? Szakmai körökben felmerült 4-5 vasúti szárnyvonal megszüntetése, köztük a Csata – Ipolyság-vonal felszámolása. Tiltakozunk e tervezet ellen, itt fenn kell tartani a vasúti személyszállítást! Azon fáradozzon inkább a kormány, hogy megvalósuljon az első Fico-kormány terve, mely szerint 2013-14-ben megyei hatáskörbe kerülnek a regionális vasútvonalak.

Érdemes lesz azt is figyelni, mit kezd az új kormány a magas inflációval és munkanélküliséggel, hiszen a kampányban ezt is élesen bírálta Fico és csapata. Erről eddig egyetlen nyilatkozat sem hangzott el.

Szerző: farkasivan  2012.04.25. 13:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr54472632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása