Az Állami Adóhatóság elektronikus adatrendszere még nem éledt fel teljesen csipkerózsika álmából, ettől függetlenül azonban március végéig be kell szolgáltatnunk az adóbevallásunkat. Minden bizonnyal meglepődnek majd mindazok, akik az adóíveiket maguk töltik ki, vagy szakértőkkel végeztetik el adójuk kiszámítását. A tavalyelőttivel megegyező 2011-es jövedelmük után esetenként jóval több személyi jövedelemadót kell bevallaniuk.

A jövedelem adómentes része ugyanis jelentősen lecsökkent. Az adóalapból leírható adómentes rész az adóalany és házastársa esetében is csupán akkor alkalmazható, ha jövedelmük aktív tevékenységből, alkalmazotti viszonyból vagy vállalkozásból származik. Ezúttal már nem vonatkozik a szellemi tulajdonból, bérleményből, nyereményekből származó bevételekre, a tőkejövedelmeknél, ingóságok eladásából származó bevételek esetén.  Az adóalapból most már nem írhatjuk le az életbiztosításra és a járulékos nyugdíjbiztosításra kifizetett összeget 398,33 euróig úgy, mint tavaly.

Összegzésként tehát megállapítható, hogy az adófizetők jelentős része hasonló bevételei mellett, mint 2010-ben, a tavalyi adóbevallásában jóval több adót kénytelen bevallani. Ez is a kormány gazdaságpolitikájának következménye nem beszélve arról, hogy az utóbbi hónapokban a kormánypártok kivétel nélkül az adókulcsok jövőbeni megemeléséről tájékoztatnak bennünket. Igaz, eltérő véleményen vannak a tekintetben, hogy melyik adónemek adókulcsát kellene megemelni. Mindegyik  kormánypárt az adóterhek további megnövelésének szükségességét hangoztatja.

 

Szerző: farkasivan  2012.03.08. 11:13 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr134297269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása