Hosszú időszakot követően először történt meg Szlovákiában az, hogy a nyári hónapokban emelkedett a munkanélküliség aránya. Vagyis az idénymunkások sem enyhítették a riasztó statisztikai adatokat. A gazdasági válság kitörése óta, 2009 elejétől a munkanélküliség aránya folyamatosan emelkedik.

Amennyiben regionális bontásban vizsgáljuk a mutatót, Szlovákia 79 járása közül a negatív statisztika első 10 járása közül 7 Dél-Szlovákiában található, miközben a list élén hosszabb ideje kimagaslik a Rimaszombati járás, a legfrisebb adatok szerint, idén szeptemberben mért 34,75 százalékkal. Tartósan a lista második helyén tanyázik a Nagyrőcei járás 30,69 százalékponttal, a harmadik helyen pedig a Rozsnyói járás található 28,40 százalékkal. A Tőketerebesi járásban 26,19, a Nagykürtösi járásban 25,17, a Losonci járásban 23,41, a Poltári járásban pedig 22,63 százalékot mértek szeptemberben.

Nyugat-Szlovákiában sem rózsás a helyzet, Nyitra megye 7 járása közül a legmagasabb munkanélküliséggel a déli 3 járás bír, sorrenben a Komáromi járás 16,81 százalékkal, őt követi a Lévai járás 15,36 százalékkal , majd az Érsekújvári járás 13,87 százalékkal. Mind az országos átlag feletti értékekkel.

Ha szemügyre vesszük Dél-Szlovákia 18 járását, akkor megállapíthatjuk, hogy a főváros figyelembe vétele nélkül, amely tartósan a legalacsonyabb munkanélküliséggel bír, csupán 6 járásban mérnek tartósan országos átlag alatti értéket.

Mindez azt bizonyítja, hogy a tavalyi kormányváltás ellenére sem sikerült enyhíteni Dél-Szlovákia sanyarú helyzetén, az itt található járások többsége a leszakadó, hátrányos helyzetű térségek közé tartozik. Alapos szemléletváltás szükséges tehát a déli régió felzárkóztatására, tarthatatlan az eddigi passzív megközelítés, a problémamegoldás hiánya. A Magyar Koalíció Pártja gazdasági és régiófejlesztési programja felvázolja majd az eddigi leépülsétől az építkezés felé vezető utat.

Szerző: farkasivan  2011.10.28. 15:59 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság szlovákia munkanélküliség hivatal regionális különbségek statisztikai

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr593336455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása