DSCF5201.JPG          A közoktatási törvény értelmében, a megyei önkormányzatnak folyó év október 31-ig el kell fogadnia kötelező érvényű rendeletét a megye területén tevékenykedő középfokú oktatási intézmények első osztályainak számát illetően a következő tanulmányi évre. A Nyitra Megyei Önkormányzat első ízben egy hete tárgyalta a rendelet javaslatát. A megyei hivatal javaslatához módosító javaslatokat nyújtottunk be: Szigeti László azt javasolta, hogy a Bátorkeszi Szakközépiskola a javaslatban szereplő 0 osztály helyett, a mai számnak megfelelő, 3 első osztályt nyithasson a következő tanulmányi évben. Én pedig azt javasoltam, hogy az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola a javaslatban szereplő 1 első osztály helyett az eddigieknek megfelelő számú, 2 magyar tanítási nyelvű első osztályt nyithasson a következő tanulmányi évben. Módosító javaslatainkat a szlovák koalíció elutasította. Amiatt, hogy megnyíljon a lehetőség a további tárgyalásokra, a végső szavazásnál nem fogadtuk el magát, a kötelező érvényű rendeletet.

          Ezek után a megye elnöke mára hívta össze a soron kívüli megyei testületi ülést. Ma újra patthelyzet alakult ki. Lobbizásunkat követően, hosszas tanácskozás után a szlovák koalíció ismételten nem fogadta el módosító javaslatainkat. Tudták, hogy ezek után újra a kötelező érvényű rendelet ellen szavazunk.  A minősített többséget követelő rendelet elfogadásához legalább 33 igen szavazatra volt szükség. Mivel a szlovák koalíció tagjai ekkora létszámban a mai ülésen sem jelentek meg, emiatt a mai ülést megszakították és elhalasztották a törvény által előírt határidő utolsó napjára, október 31-e, péntek délutánra. 

          Amennyiben ma, a tervezett időpontban a szlovák koalíció megyei képviselői nem tudtak kellő létszámban összejönni, mi a garancia arra, hogy a törvényes határidő napján,  Mindenszentek napját megelőző délután, kellő számban eljönnek megszavazni a kötelező érvényű rendeletet?  Csakis erőteljes ukázzal, kötelező részvétellel oldhatják meg. Na de éppen Mendenszentek előestjén? Meglátásunk, mely szerint részükről sokkal esszerűbb volna megszavazni módosító javaslatainkat, mint kockáztatni a törvényes határidő betartását, teljesen megalapozott. Természetesen, módosító javaslataink elfogadását követően megszavaznánk a kötelező érvényű rendeletet. Mégiscsak többet ésszel, mint erővel! Ráadásul kölcsönös megelégedéssel, békességgel zárhatnák le a rendeletet övező történetet.

 

Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei képviselőcsoportjának elnöke

 

 

Szerző: farkasivan  2014.10.27. 18:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr886838561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása