01_3.JPG            Győrben került sor a Graf-Get Számítástechnikai Kft. Akkreditált Felnőttképző és Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás közös szervezésében a magyar–szlovák határon átnyúló partneri együttműködés a felnőttképzés és a szakképzés területén elnevezésű projekt zárókonferenciájára.

            A házigazdák részéről Csepiga István, a Graf-Get Kft. ügyvezetője, a Szövetség a Közös Célokért társulás nevében pedig Pogány Erzsébet, a társulás igazgatója köszöntötte a konferencia ötven résztvevőjét. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője és több képviselője, valamint Duray Miklós, a SZAKC elnöke is. A rendezvény résztvevői régióbeli polgármesterek, szakközépiskolák igazgatói és szakképzéssel foglalkozó szakemberek voltak. A konferencia a 2012-2014 között megvalósuló kétéves projekt negyedik, végső állomása volt.

02_4.JPG            A projekt kiötlői abból indultak ki, hogy Magyarország a felnőttképzés terén európai viszonylatban is a legjobbak közé tartozik. A projekt célja az Új Széchenyi Terv részeként a magyarországi tapasztalatok átadása volt a határ menti öt szlovákiai járás (Pozsony, Dunaszerdahely, Galánta, Komárom, Párkány regionális központokkal) szak- és felnőttképzéssel foglalkozó intézményei számára, a munkaerő-piaci igényekkel összhangban. „Megpróbáljuk átadni azokat az ismereteket, amelyek véleményünk szerint segítséget nyújthatnak a határon túli magyarságnak. Fontos ez, hiszen ma már nyitottak a határok, a munkavégzés terén szabad a mozgástér. Az információk átadása sok embernek segíthet abban, hogy munkához jusson" – fogalmazott Csepiga István, a Graf-Get Kft. ügyvezetője a projekt nyitókonferenciáján 2012. december 14-én.

            Az Audi győri üzemében folyamatos a munkaerő-felvétel, s az üzem a közeljövőben újabb bővítések elé néz, a határon túlról, régiónkból is számos munkalehetőség kínálkozik az álláskeresők számára, s ebből adódóan az Audi lehet Csallóközben a  foglalkoztatás megnövelésének egyik motorja. Másrészt a felvidéki oktatási intézmények számára is hasznos lehetőség kínálkozik az Audi Hungaria Motor Kft. továbbképző intézménye, az Audi Akadémia szakképzési programjaiba való bekapcsolódásra.

03_2.JPG             A konferencia programjának részeként Czetti Balázs, az Audi Akadémia igazgatója videóbemutatóval egybekötött beszámolót tartott az akadémia működéséről, képzési rendszeréről. Az Audi Hungaria Motor Kft. továbbképző intézményeként számos, különböző területen tevékenykedő cég veszi igénybe szolgáltatásaikat. Képzési kínálatukat folyamatosan bővítik, különböző szemináriumokat tartanak a személyzetfejlesztési és műszaki témákon keresztül a nyelvi képzéseken át az értékesítéssel kapcsolatos tréningekig. Oktatóközpontjukban szakközépiskolások is tanulnak, szakmai gyakorlaton vesznek részt.
2011 óta a szakképzés keretében tanulók létszáma meghaladta az 1000 főt, és 2500 m2-re bővült a szakképzés területe. Az Audi Akademie Hungaria Kft. több mint 200 trénert és szakértőt foglalkoztat, valamint az Audi Hungária Motor Kft.-vel közösen 500 metódust alkalmaz az oktatóközpontban. Naponta több mint 200 ember szakmai, illetve szakmán túli képzése zajlik a PTC csarnokban,  mintegy 50 modern berendezés és robot áll a különböző területek képzéseiben résztvevők számára.

04_2.JPG             Az Audi Hungaria Motor Kft. arra törekszik, hogy megnövelje a felvidéki munkavállalóinak számát. Célja elérése érdekében aktív hirdetéstevékenységet folyat sőt arra is felékszült, hogy munkaerőtoborzást végezzen a Csallóközben és a Duna-mentén. Ezen kívül együttműködésre törekszik  Nagyszombat megye és Nyitra megye szakközépiskoláival olyan tanulmányi szakok megnyitása céljából, amelyek a győri vállalat számára képeznének munkaerőt. Farkas Iván, a Nyitra Megyei Önkormányzat megyei képviselője, az MKP frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a nyár folyamán a megyei hivatal illetékesei számára továbbította a győri vállalat felkínálását. A megyei hivatal oktatási főosztályán kijelölték a két szakközépiskolát, amelyek bekapcsolódhatnak a határon átívelő együttműködésbe, mivel a gépkocsiipar számára az országhatár közelében képeznek munkaerőt. Ezek a Komáromi Pozsonyi utcai Szakközépiskola valamint az Érsekújvári Nyitrai úti Szakközépiskola. Az előbbi igazgatója, Pál Elemér megjelent a győri szakmai fórumon.  Rajta kívül a fórumon megjelent Vetter János, a Komáromi Ipari Szakközépiskloa igazgatója,  valamint Bábi László, az Érsekújvári Ipari Szakközépiskola igazgatója, hiszen a győri gépkocsigyártó vállalat számára szükség lesz a jövőben gépész technikusokra és villamosipari technikusokra is. Nyira megye, a négy fenti középiskola fenntartója tehát készen áll az együttműködés formális kereteinek megvitatására.

HCS, Felvidék.ma 

Szerző: farkasivan  2014.08.30. 07:50 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr226649571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása