A szlovák koalíció képviselői beindították a gőzhengert. Igaz, húsz évvel később, ezúttal nem Aranyidán, hanem Nyitrán, 2014-ben.

poslanci NSK.jpg            A Nyitra megyei önkormányzat második testületi ülésén megválasztották a megye két alelnökét, egyiket a Smer, másikat a KDH szlovák koalíciós képviselői közül. Az ellenzéki MKP-nek ezúttal sem jutott alelnöki pozíció annak ellenére, hogy a képviselőtestület összetétele korántsem egysíkú. A százalékpontos arány 60 : 40 a koalíció javára. Mivel a megyei önkormányzat képviseleti jellegű (nem kormányzati, ahogyan gyakran érvelnek a koalíciós frakcióvezetők), párhuzamot vonhatunk tehát a pozsonyi törvényhozással: ott a parlament négy alelnöki helye közül kettő az ellenzéket illeti meg.

            A megyei tanács ma jóváhagyott összetétele sem felel meg a szabályoknak. Ugyanis a megyei képviselőtestület házszabálya (a megyékről szóló törvény szellemében) előírja, hogy a megyei képviselőcsoportok (frakciók) létszámának arányában kell létrehozni a tanácsot. Ezen előírásnak megfelelne a 4:3:3 arány (Smer:MKP:KDH), ám a képviselőtestület a frakciók arányainak nem megfelelő 5:3:3-as összetételt szavazta meg, a Smer javára. Természetesen felkértük a megye főellenőrét, vizsgálja meg a határozat törvényességét. Az MKP frakcióvezetőjeként levélben fogom megszólítani a megye elnökét, Milan Belicát, ne írja alá ezt a határozatot.

            A megyei önkormányzatok szakbizottságai megválasztásánál érhető tetten leginkább a gőzhenger beindítása. A képviselőtestület létrehozott 11 bizottságot, ebből 8 szakbizottságot. Egyúttal megválasztotta a nyolc szakbizottság elnökeit, mind a 8 szakbizottság elnökévé szlovák koalíciós képviselőt választottak meg. Elutasították az MKP képviselőcsoportjának módosító javaslatát, hogy az arányosság elvét betartva (a pozsonyi törvényhozásban a 19 bizottság közül 9 bizottság elnöke ellenzéki parlamenti képviselő) három bizottság elnöki tisztsége illesse meg az ellenzéket. A megyei szlovák koalíció képviselői érvelésük közepette gyakran térnek vissza a „híhedt“ első választási időszak (2001-2005) történéseihez. Nos, az első választási időszakban a 9 szakbizottság közül 3 szakbizottság elnöke volt szlovák ellenzéki képviselő, nem elhanyagolható jelentőségű bizottságokat vezettek akkor: a szociális, az egészségügyi és az idegenforgalmi bizottságot. Egy átlagos megyei szakbizottságban ma 7 koalíciós képviselő, az MKP 2 képviselője és egy frakción kívüli képviselő foglal majd helyet.

zupny-dom-nitra.jpg            A képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve hitelesítőinek megválasztásál sem pihentették az úthengert: nem fogadták el azt az alapelvet, mely szerint a mai ülésen és a jövőben is a jegyzőkönyv két hitelesítője közül az egyik koalíciós, a másik ellenzéki képviselő legyen. Ez bizonyítja igazán, mennyire nem tiszta a koalíciós megyei képviselők lelkiismerete.

            Végül meg kell jegyezni, hogy a szlovák koalíciót három párt képezi: a Smer, a KDH és az SNS, összesen 33 képviselőjük van. Az ellenzékben az MKP 15 képviselője, a jobboldali tömörülés 3 képviselője és 3 független képviselő politizál.  A mai testületi ülésen bebizonyosodott, hogy Nyitra megyében folytatódni fog a szlovák koalíció diktatúrája, az ellenzék teljes kiszorítása a döntéshozatalból. A gőzhenger tehát eltapossa a megye déli járásaiban élő polgárok jogos érdekeinek érvényesítését. A meglepő besztercebányai választási eredményt követően úgy gondoltuk, mementó lehet ez a további megyékben tevékenykedő smeres megyei képviselet számára. Megszűnhet önző, eltusító, kitaszító politikai stílusuk Nyitra megyében. Tévedtünk, a Nyitra megyei önkrományzat második testületi ülése arról tett tanúbizonyságot, hogy a szlovák koalíciós képviselők nem érdekeltek abban, hogy a megye összes járásában elők számára végezzen a megyei önkormányzat elfogadható, kiegyensúlyozott tevékenységet.

Szerző: farkasivan  2014.01.27. 20:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr615785573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása