Mielőtt a kormány megbuktatta önmagát, elfogadta a jövő évi állami költségvetés tervezetét. A kormánybukást követően szinte másnaponta módosítják a jövő évi költségvetés kilátásait. A pénzügyminiszter gyakran közli az éppen aktuális prognózist, ami a költségvetés egyik legfontosabb sarokszámát, a jövő évi gazdasági növekedést illeti. Annak prognózisa viszont lehangoló, hetente jelennek meg a módosított adatok, amelyek csökkenő tendenciát mutatnak.

Az éppen aktuális előrejelzés szerint a jövő évi gazdasági növekedést 1,6 százalékra becsüli a szaktárca, vagyis az eddig megbecsült bevételkieséshez hozzá kell számítani további 450 millió eurót. Ami előrevetíti a jövő évi hiánycél tarthatatlanságát. Vagyis valószínűleg tarthatatlan lesz a jövő évi államháztartás hiánya a kormány által jóváhagyadott 3,4 százalékos szinten.

Két lehetőség adódik az új kormány számára:  intézkedéseivel vagy a hiány megtartása mellett dönt vagy az intézkedések híján megelégszik az államháztartás  jövő évi hiányával, amely így 4,5 százalékpont környékén landolhat. Semmiképpen sem lenne ez kedvező jelzés a globális pénzpiacok irányába, főleg ha számbavesszük annak lehetőségét, hogy az új évet költségvetési provizóriummal kezdjük és a tervezetthez képest jelentősen megemelkedik a munkanélküliség aránya. Amelyenk következtében jelentősen megnövekedhetnek a szociális programokra szánt állami kiadások.  Mindennek következtében a pénzpiacokon Szlovákia mai viszonylagos stabil helyzete megváltozhat, a hitelminősítők számára gyengébb besorolást adhatnak. Csupán felelősségteljes költségvetési politikával lehet megelőzni a legrosszabbat:  hogy Szlovákia a pénzpiacokon a spekulatív zónába kerüljön, hogy a mainál sokkal drágábban tudja elhelyezni a piacokon az állami kötvényeit, hogy ezáltal jóval kevesebb jusson az állami költségvetés fő fejezeteire, a szociális programokra, az oktatásügyre, az egészségügyi ellátásra. A teljesség igénye nélkül.

A Magyar Koalíció Pártja elvárja a törvényhozásban helyet foglaló döntéshozóktól, hogy felelősségük tudatában olyan döntést hoznak, amely stabilizálja Szlovákia helyzetét a pénzpiacokon, nem kockáztatja tagságát az euróövezetben, egyúttal megfelelő, igazságos keretet biztosít a költségvetés egyes fejezetei, az egyes tárcák és az önkormányatok számára.

Szerző: farkasivan  2011.11.04. 08:36 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr283352280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása