Nem lepődtünk meg azon, hogy tegnap, június 5-én volt Szlovákiában az adószabadság napja. Az átlagjövedelemmel bíró magánszemély a tegnapi napig – 2017-ben 155 napig - képletesen az államkasszának dolgozott, mától pedig keresetével saját, illetve családja büdzséjét gyarapítja. Másképpen fogalmazva, 2017-ben bruttó bére viszonylatában, minden megkeresett eurójából 43 centet az államkasszába kell befizetnie, 57 centtel maga gazdálkodhat. Amennyiben munkája árát, vagyis a szuperbruttó bérét vesszük górcső alá, akkor az arány érezhetően eltolódik adóterhei irányába. Ilyen viszonylatban, a szuperbruttó bére 47 százalékát juttatja az államkasszába s csupán annak 53 százalékával gazdálkodhat.

euro_12.jpgTegyünk egy rövid visszatekintést, hogyan alakult mindez a közelmúltban. Tavaly a naptári év 154. napjáig fizette képletesen jövedelmét az államkasszába, 2015-ben az év 153. napjáig, míg 2014-ben a naptári év 152.napjáig. Vagyis, évente egy-egy nappal tolódik el az adószabadság napja az adóterhek irányába. Lassan, de folyamatosan növekednek az adóterheink, csökken a pénztárcában maradó hányad aránya. Tartós folyamatnak tűnik ez, hiszen az utóbbi négy évben hasonlóan alakult a folyamat polgárokra nézve, kedvezőtlen dinamikája.  

Mélyebb visszatekintést tartva azt látjuk, hogy korábban mélyebb kilengések voltak, amelyeket a gazdasági válság begyűrűzése is alaposan befolyásolt. 2013-ban június 3-án, 2012-ben június 1-én, 2011-ben június 3-án, 2010-ben június 7-én, 2009-ben június 3-án, míg a válság kitörése előtt,  2008-ban május 22-én, 2007-ben május 25-én, 2006-ban pedig június 1-jén volt az adószabadság napja.  Közvetlenül a válság előtt tehát keresetünk jóval kisebb hányadát áldoztuk az államkasszának, mint manapság.  Az aktuális tendenciát látva, nem lehetünk optimisták a tekintetben, hogy megállapíthassuk: hamarosan visszaköszönhet a válság előtti időszak. Ráadásul a helyzet folyamatosan romlik. Lassan bár, de egyre inkább eltolódik az adószabadság napja. A polgárok számára ez végképp nem kedvező jelzés, hiszen adóterheik egyre inkább  növekednek.

 

                                                                                           Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

 

Szerző: farkasivan  2017.06.06. 19:52 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr9512568399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása