EU alapok 2.jpg             

         Az európai uniós alapok, a stratégiai referenciakeret (nemzeti fejlesztési terv) és az operatív programok tervezési folyamatában vagyunk már ami az unió következő, 2014-2020 közötti költségvetési időszakát illeti. Az operatív programok közül a regionális fejlesztést elsősorban a Regionális Operatív Program (ROP, várható új megnevezése az Integrált Regionális Operatív Program lesz) szolgálja.  Konkrét javaslatokat tettünk, milyen irányban kellene továbbfejleszteni e programot úgy, hogy valóban azokat szolgálja, akik számára segítséget nyújthat, mivel az előrejelzések alapján a következő uniós időszakban további központosításra számíthatunk.  Javaslataink következtében a döntéshozatal sokkal közelebb kerülne a helyi önkormányzatokhoz és a régiókban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozókhoz. Ezen kívül a hatáskörök általunk javasolt átruházása összhangban van az európai uniós gyakorlattal, hiszen az unió 27 tagországa döntő többségében az ROP hatásköröreit régóta NUTS 2 (nagyrégió) vagy NUTS 3 (megye) szinen gyakorolják.

Konkrét javaslataink:

             Az ROP teljes egészében, vagyis tervezési, pályázati és a felhasználási fázisban is legyen az államigazgatási szintről átruházva a megyei önkormányzatokra. Ne Pozsonyban, a zöld asztalnál döntsenek a régiófejlesztés részleteiről, pályázatairól.

             Az ROP megyékre leosztott forrásainak összegét előre határozzák meg  fordított arányban a megye foglalkoztatottságával és a megyére eső össztermék nagyságával. Vagyis minél inkább leszakadó, fejlődésképtelen a megye, annál több forráshoz  juttassuk a felzárkózásához, gazdaságfejlesztésére, munkahelyek létrehozására. A jövőben tarthatatlan lesz, ami máig érvényes:  a fejlett északi Zsolna megye több forrással rendelkezik, mint pl. Besztercebánya megye vagy Kassa megye.

             Javasoljuk, hogy a ROP kiemelt, prioritással bíró fejezete legyen a megyei és a helyi önkormányzatok hatáskörében levő közutak burkolatfelújítása. Nem javítás ez, hanem felújítás, amelyre európai uniós támogatást lehetne megpályázni, mivel az utóbbi évek gyakorlata bebizonyította, hazai forrásokból nem futja rá kellő mértékben.  A kátyúzás az ideiglenes javítás, amely semmiképpen sem jelent tartós megoldást.

             A regionális fejlesztést, a vidék felzárkózását szolgáhatná az ROP mellett a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési program. Javasoljuk, hogy e programokban, melyek gazdája a Földművelési Minisztérium a következő időszakban a nagyüzemi gazdálkodás mellett kiemelt támogatási terület legyen a háztáji gazdálkodás, a családi farmok, kis gazdaságok és az ezekre épülő  élelmiszeripari kis- és középvállakozások létrehozásának ösztönzése, tevékenységük támogatása. Az eddigi folyamatot, leépülést kell megfordítani, hiszen Szlovákia önellátásának aránya élelmiszerekből lecsökkent 45 százalékra.

             Javaslatainkat eljuttatjuk a szlovák fejlesztési kormányfő-helyettesnek, Lubomír Vážnynak, akinél a hatáskörök nagy része öszpontosul és az európai parlamenti képviselőink segítségével az Európai Bizottság Régiófejlesztési Főosztályán (DG Regio) a Szlovákiáért felelős osztályvezetőnek.

Szerző: farkasivan  2013.05.30. 07:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr745333263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása