Pilisszentkereszten tegnap a magyar és a szlovák kormányfő közösen felavatta a Szlovák Házat. Legalább ekkora horderejű a kettejük által aláírt kormányközi megállapodás, amely több figyelmet érdemlő célkitűzést tartalmaz.  Elsősorban az új komáromi Duna-hídról szóló megállapodást üdvözöljük, amely a magas munkanélküliséggel sújtott komáromi térség (a Duna mindkét oldalán)  és az egész Duna-mente számára rendkívül fontos tényező.  Ezzel az új közlekedési miniszter kezdetekben tétova, habozó magatartását követően mégiscsak „révbe” érhet a kiemelt beruházás. Nem kevésbé fontos a kormányközi megállapodás azon része, amelyben a magyar kormány elkötelezte magát a hamarosan felépülő Kassa és Migléc közötti R4 gyorsforgalmi út magyarországi folytatását illetően Miskolc irányában. Megvalósulhat így a Via Carpathia európai közúti folyosó számunkra igen fontos szakasza.

            Több, mint fél éve írták alá a Magyarország és Szlovákia közötti 90 határmetszési pontról szóló kormányközi keretmegállapodást, amely a meglevő határátkelők mellett további 61 nemzetközi, regionális vagy helyi jellegű határátkelő megnyitását teszi lehetővé a jövőben. Érdekessége, hogy Magyarország további határos országokkal eddig nem tudott hasonló megállapodást tető alá hozni. A tegnapi kormányközi megállapodás a listán szereplő célkitűzések közül két konkrét közúti kapcsolat (a legfontosabbak közül) kivitelezéséről szól. Korábban a listán szereplő további közúti kapcsolatokról is megkötötték a kormányközi megállapodást, például a folyó alsó folyásán felépülő Ipoly-hidakról.

             Hogy sikerül-e az utóbbi megállapodást annak utolsó betűjéig teljesíteni, az hamarosan eldől.  Jövő hétfőn ugyanis a társberuházó, Nyitra Megye Önkormányzata napirendre tűzi a helembai és az ipolypásztói híd valamint az ipolyviski összekötő út ügyét. Immár nem rejthető véka alá, hogy tetemes késéssel, az ebből fakadó időzavarral és a 2009-ben elnyert uniós támogatás szűkösségével küzdenek a társberuházók. Öt perccel tizenkettő előtt vagyunk, mégis létezik megoldás. A közeledő határidő előtt feszített tempóban felépíthető a beruházások nagy része. Hasonló gondokkal küzdöttek az Ipoly felső folyásán, mégis felépült mind a két híd. Persze minderről nem a Nyitra megyei képviselők tehetnek, ők hosszú három év elteltével szembesülnek majd a tényekkel. Hétfőn eldől, hogy a megye önkormányzata elhalasztja-e a beruházások kivitelezését a következő uniós költségvetési időszakra, ahogyan azt a szlovák nagykoalíció szeretné. Ezzel sajnos mindhárom beruházás végérvényesen meghiúsulhat. Abban bízom, hogy a magyarországi társberuházó, az illetékes pozsonyi minisztérium és az ellenzékben tevékenykedő MKP frakció megyei képviselői jobb belátásra bírják a megyei hivatalt és koalíciós képviselőtársaikat. Ennek köszönhetően a megye bölcsen dönt a megítélt támogatás felhasználása, a beruházások nagyobbik részének megvalósítása mellett még ebben az uniós költségvetési időszakban. Csak a legégső esetben halasztható bármi is a következő költségvetési időszakra. Az érintett Ipoly-menti térségekben élők érdeke ezt kívánja meg.

             Pilisszentkereszten a kormányfők abban is egyetértettek, hogy az Ipoly alsó folyásán felépülő hidak kiemelt fontosságúak, az eddigieknél szorosabb köteléket képeznek majd a folyó két partján élők között. Kívánatos, hogy a szlovák kormányfő, a kormánypárt elnökének Pilisszentkereszten hangoztatott véleménye az Ipoly-hidakról eljusson pártja Nyitra megyei képviselőihez, akik a megyei szlovák nagykoalíció legerősebb frakciója nevében sokat tehetnek a három beruházás megvalósulásáért a hétfői képviselőtestületi ülésen. Így legyen!

Szerző: farkasivan  2012.10.03. 20:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr404818534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása