Szerdai tanácskozásán a kormány eldöntötte, hogy az R2 déli gyorsforgalmi utat ezentúl prioritásként fogja kezelni, jövőre elkezdődhet a Zólyomtól délkeleti irányban, Nógrád és Gömör irányában a kiemelt fontosságú közút építése.

22 évvel a rendszerváltozás után, végre valahára a politikai érdek felett győzedelmeskedhetnek a gazdasági megfontolások és a józan ész. Pozsony és Zólyom között folyamatosan gyorsforglami úton közlekedhetünk. Rájöttek az illetékesek, hogy olcsóbb és ésszerűbb lesz felépíteni az inkább síkvidéken haladó  Zólyom és Kassa közötti gyorsforgalmi utat, mint a D1 autópálya Zsolna és Rózshagy közötti szakaszát, ahol három alagutat kellene megépíteni a lehető leghátrányosabb építkezési közülmények között. Ami ugye hihetetlenül megdrágítja a kivitelezést. Ráadásul a déli R2 az ország leghátrányosabb régióján haladna keresztül, a legmagasabb munkanélküliséggel sújtott járásokat kapcsolná be a gazdaság vérkeringésébe. Korábban, az MKP kezdeményezésére elkészült az R2 három, Ozsgyánt, Fügét és Tornalját elkerülő szakasza. E szakaszok összekötése is folyamatos, több mint 40 km hosszú gyorsforgalmi utat eredményezne.

Hideg fejjel értékeljünk a kedvező fejleményt, ne igyunk előre a medve bőrére. Vannak azért kockázati tényezők. Elsősorban az, hogy korábban eltervezték az R2 gyorsforgalmi út más szakaszainak felépítését. Gondolok itt a hátrányos régiókon kívül haladó, Zólyomtól északnyugati irányban, Trencsén felé húzódó szakaszára, amely Privigyén, Bánócon keresztül haladna. Más. Mi a garancia arra, hogy ha a kormány Zsolnán tart kihelyezett ülést, akkor nem az északi D1 autópálya hiányzó szakaszának felépítése lesz újra az első számú prioritás? Vagy ha más régiókban tart majd kihelyezett ülést, akkor az ottani utak lesznek aktuálisan prioritásként kezelve?

Bizakodva tekintsünk a kedvező változás megvalósulása elé, amely Nógrád és Gömör gazdaságfejlesztési terveinek komoly lökést adhat. A prioritások átértékelését követően várható, hogy a főváros Tátrával valamint Kassával történő korszerű közúti összeköttetése végett hamarosan eltervezik a Besztercebánya és Rózsahegy közötti gyorsforgalmi út felépítését is. Csak minderre legyen elég anyagi fedezet. Ami viszont a prioritások keretén kívül kerülhet, az az R7 déli gyorsforgalmi út, amelynek kivitelezése sajnos jelentősen elkésve kerülhet napirendre. Ezzel semmiképpen sem tudunk egyetérteni.

Szerző: farkasivan  2012.06.08. 19:32 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr864574174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása