A minap Szalatnyán voltam a Beszéljük meg az MKP Megoldás programját c. rendezvényen, ahol a rendezvény vége felé megkérdeztem a jelenlevőket: az utóbbi két évben felkeresett-e önök közül valakit egy közvéleménykutatási ügynökség, hogy kikérje véleményüket a pártpreferenciák megállapítása végett?  A korábbi rendezvényeink egyikén sem jelentkezett senki, akit megkérdeztek volna. Távol áll tőlünk tehát a közvéleménykutatás. Nos, Szalatnyán jelentkezett Velebný úr, aki elmesélte, hogy őt bizony januárban felhívta az egyik ismert ügynökség. Telefonos felmérésben kikérte a véleményét, hogy melyik pártra szavazna, ha aznap lenne a parlamenti választás. A kérdések sorában, amikor a pártok támogatásáról szóló kérdéshez értek, bevallotta: ő bizony az MKP-t választaná. A vonal túlsó végén nem hittek a fülüknek. Ahelyett, hogy behúzták volna a strigulát, vitába szálltak az úrral. Méghogy ilyen vezetéknévvel hogyan szavazhat az MKP-ra? Megpróbálták őt lebeszélni az MKP-ról, rábeszélni más párt támogatására. Lehet, hogy ezt megtették másokkal is? Sőt, megtehették ezt sorozatosan is?

Na ennyit a gyors telefonos közvéleménykutatásokról. Meg egyébként is: ha a gyors felmérést vagy a személyes, kérdőíves megkérdezésen alapuló felmérést ezres mintán elvégzik és az reprezentatív, akkor száz magyar embertől kérdezik meg, melyik pártra szavazna. Mondjuk a harmada azt mondja egyikre sem, a maradék hetven ember véleménye alapján vajon elvégezhető viszonylag pontos, szűk hibahatárral mért eredmény?  Persze, hogy nem végezhető el. Ezért nehéz hinni a közvéleménykutatásoknak. Pontatlanságuk, szakmai hibiák végett manipulálják, rosszul befolyásolják a közvéleményt. Élő példa a tavalyelőtti parlamenti választás exit-poll felmérése volt. A választást követően a neves közvéleménykutató ügynökségek bavallották: alaposan mellélőttek, korábban sohasem tévedtek akkorát, mint  2010 júniusában. Nem zárható ki, hogy idén a mellétrafálás fokozódni fog. Ezért kérem, március 10-én döntésükben ne befolyásolják Önöket a közvéleménykutatások, nem jelentenek azok semmit. Döntsenek a szívük és józan meglátásuk alapján úgy, hogy döntésükkel közösségü(n)k, szűkebb-tágabb régiójuk számára a lehető legjobbat tegyék!

Szerző: farkasivan  2012.02.16. 08:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr584117592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása