Az S&P hitelminősítő ügynökség több európai ország társaságában Szlovákia hitelképességét is leminősítette. Az eddigi A+ értékelését A-ra módosította, negatív kilátásokkal. Ez az ország vezetői számára komoly figyelmeztetés, ezek után nem mutogathatnak kajánul a szomszédos országokban lezajló folyamatokra sem a politikusok, sem a véleményformáló sajtó. Figyelmüket irányítsák a belügyekre, a hazai történésekre - arra, hogy ezekután mi fog történni idehaza.

Egy biztos: romlott Szlovákia hitelképessége, a mindenkori kormány ezután jóval drágábban tudja majd átfinanszírozni az állami költségvetés kiadásait, mint korábban. Főleg miután a tavalyi év végén kibocsátásra szánt állami kötvények csődöt mondtak, az idei első kibocsátás sem volt diadalmenet: csak jókora felárral tudta Szlovákia értékesíteni állampapírjait a kötvénypiacon. Nem árt, ha tudatosítjuk: tavaly közel 8 milliárd euróra rúgott az ország adósságszolgálata, idén több, mint 7 milliárd euró külső forrásra lesz szükség. Fel van adva tehát a lecke a következő kormánynak: lehetőleg ne növelje meg az államadósságot, ne rontsa tovább az ország hitelképességét, viszont a másik oldalon az állami költségvetést szabja az ország képességeihez és találja meg a betervezett kiadások fedezetét, forrásait, hogy megelőzze a szociális feszültséget.

 

Eközben mire számíthatnak a polgárok, a lakosság? Semmi jóra. Tavaly az éves infláció összességében 4,4 százalékos volt, a közlekedésre elköltött kiadások 10,5 százalékkal, a lakásfenntartásra 6 százalékkal és az egészséggel valamint az oktatással kapcsolatos kiadások 5 százalékkal emelkedtek meg. A kilátások alapján ebben az évben az áremelkedés erőteljesebb lehet. Legalábbis az energiaszolgáltatók valamint az élelmiszeripar előjelzései alapján semmi okunk a túlzott optimizmusra.

 

Tekintettel a kialakult helyzetre, a külső és belső tényezőkre, a Magyar Koalíció Pártja elvárja a kormánytól, hogy a parlamenti választásig fennmaradó mintegy két hónap alatt felesleges, az ország és polgárainak érdekeit mellőző kiadásokkal nem növeli meg az államháztartás hiányát, nem növeli meg az államadósságot. Felelősségteljesebb költségvetési, pénzügyi politikára lesz szükség, mint eddig hiszen minőségében teljesen más térbe, sokkal körülményesebb környezetbe került Szlovákia, mint amilyenben a tavalyi év végéig mozgott.

Szerző: farkasivan  2012.01.17. 08:24 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr163569446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazuzem 2012.01.17. 13:06:05

Vajon mivel fogja az új Fico-kormány elterelni a figyelmet a gondokról?
Természetesen a magyar kártyával. Jön majd az alternatív oktatás, és hasonló nyalánkságok (lásd Čaplovič agymenéseit - már készítik neki a bársonyszéket az oktatási minisztériumban - és akkor Maďarič még meg sem szólalt...).
Mi meg majd tiltakozhatunk, ahol tudunk, Robert Fico pedig az Önök szponzorától, példaképétől származó idézetekkel fog válaszolni, csak a magyar szót kicseréli szlovákra: a szuverén Szlovákia törvényeihez senkinek semmi köze, nem hagyunk beleszólni a dolgainkba, aki mást gondol, az nemzetellenes, stb.
süti beállítások módosítása