Az új év kezdetén megszűnhet az orvosi ügyelet Párkányban. Emiatt ne a Párkányi Rendelőintézet igazgatóját vagy az intézmény fenntartóját, Nyitra Megye Önkormányzatát hibáztassák. Párkányhoz hasonlóan megszűnhet az ügyelet Zselízen és Ipolyságon is. Ott sem a kórházak igazgatóit hibáztassák és az intézmények fenntartóját, a városi önkormányzatokat. Állami hatáskörben történik a változás, a SzK Egészségügyi Minisztériuma hatáskörében, törvénymódosítás következtében. Vagyis a pozsonyi törvényhozásban az egész kormánykoalíció megszavazza az orvosi ügyeletek jelentős szűkítését.

01_6.jpgNemcsak földrajzilag, hanem időbeosztásban is. Hiszen a járási székhelyeken fennmarad az orvosi ügyelet a felnőttek részére, ám csupán naponta 22 óráig. A gyermekorvosi ügyelet még inkább szűkül, hiszen a kisebb járások székhelyein is megszűnik. Az is csupán 22 óráig üzemel a jövő évben.

Párkányból megközelítőleg 50 kilométerre kell majd utazni az orvosi ügyeletre a járási székhelyre, Érsekújvárba. Tömegközlekedés hiányában, hiszen késő este már nem járnak sem autóbuszok, sem vonatok. Ám Kiskesziről vagy Bényből a távolság 70 kilométerre növekszik.  Hasonlóan,  Zselízről és Ipolyságról is majdnem 50 kilométerre lesz a lévai orvosi ügyelet, nem is beszélve a távolabbi falvakról és a tömegközlekedés hiányáról. Nyilván hasonló bonyodalmakat okoz az intézkedés Somorja, Nagymegyer, Ógyalla, Gúta és a többi kistérségi központ vonzáskörzetében.

A változás egyetlen pozitív oldala a szolgálatot teljesítő személyzet – orvos, nővér, mentős – esti szolgálata után járó órabérének jelentős megnövelése. Meggyőződésem, hogy ezzel együtt az egészségügyi tárcának az emberek bosszantása helyett forrásokat kellett volna találnia az eddigi hálózat fenntartására. Ugyanis az 1996-ban lezajlott közigazgatási reform délen meghagyta a nagy járásokat, míg középen és északon minden kistérségi központból járási székhelyt kreált. Itt semmi sem változik az orvosi készültség hálózatában, ám délen a készültségek járási székhelyekhez igazításának következménye az lesz, hogy sokaknak az orvosi készültségre sokkal távolabbra kell majd utazniuk. Mindent egybevetve, a kormánykoalíció az egészségügyi ellátás színvonalának megnövelése helyett – amit a kormányprogramba foglalt - az ellátás hozzáférhetőségének jelentős minőségi rontásába fogott. Ne csodálkozzon, ha délen a páciensek, a polgárok nemtetszését váltja majd ki az intézkedés. Ekkora baklövés a kormányoldalon ritkán tapasztalható! 

 

Farkas Iván, az MKP alelnöke, Nyitra megyei képviselő

 

02_4.jpg

Szerző: farkasivan  2017.11.14. 20:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr8313276473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása