penz.jpg

Az év első hónapja az államháztartás számára általában többlettel zárul, nem volt ez másként 2012-ben sem. Tavaly januárban az államháztartás bevételei majdnem 100 millióval meghaladták a kiadásokat, az idei év első hónapját 63 milliós hiánnyal zárta.  Mi más is lehetett a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következménye?

            A tetemes hiány a kormány számára komoly figyelmeztetés kell, hogy legyen. A Pénzpolitikai Intézet gazdaság alakulását előrejelző elemzése mellett ez egy újabb figyelmeztetés, a kabinet részére. Hamarosan reagálnia kell a fejleményekre, alapvetően át kell értékelnie az idei állami költségvetést. Mivel a költségvetést alapvetően befolyásoló gazdasági mutatók tavaly november óta (az idei állami költségvetés jóváhagyása óta) számottevően módosultak, a költségvetés sarokszámainak módosítása nem tűr halasztást. Ha a kormány késleltetni fogja a változásokat, kivár, az minden bizonnyal annak lesz a jele, hogy még súlyosabb fejleményre számít, a gazdaság teljesítőképességének a mainál is rosszabb állapotára.

           Januárban alapvetően az adóbevételek lecsökkenése okozta az egyensúlyhiányt. A kormánynak azonban nemcsak a bevételi oldal korrekcióját, lecsökkentését kell hamarosan végrehajtania, hanem ezzel párhuzamosan a kiadási oldalon is hangsúlyos  érvágást kell majd eszközölnie. Komoly gondban lesz a kormány, ha tartani akarja ígéretét, az össztermékhez viszonyított 3 százalékos hiánycélt. Mivel gyors ütemben nő a munkanélküliség, a tervezetthez képes alapvetően megnő a munkanélküli segélyek és a szociális segélyek összege. Emiatt még mélyebb beavatkozást kell majd alkalmaznia. Számottevő lefaragást kell végrehajtania az állami kiadásoknál, nem pedig ortodox módon a bevételeket megnövelnie. Hozzá kell látnia az eddigieknél fegyelmezettebb adóbehajtáshoz, az adótörvények kivételeinek megszüntetéséhez, a korábban keletkezett kinnlevőségek szigorúbb behajtásához. Amennyiben betartja ígéretét, mereven megtartja a hozzáadottérték-adó kulcsát, a lakosság, a bérből élők és a kisvállalkozók terheit nem növeli meg, nem adóztatja meg erőteljesebben a munkát, akkor a tőkebevételek erőteljesebb megadóztatásához és a tőkebevételek utáni járulékok megnöveléséhez kell nyúlnia.

            A Magyar Közösség Pártja a kormánytól elvárja, hogy felelőssége teljes tudatában nem fogja tovább tétlenül szemlélni a gazdaság kedvezőtlen alakulását, a továbbiakban nem hárítja önmagát statisztaszerepre. Megteszi végre a szükséges lépéseket, beindítja a gazdaság fellendítését célzó kormányzati intézkedéseket. Addig, amíg megvannak hozzá a kellő forrásai, amíg az államadósság nem lépi túl az össztermékhez viszonyított kritikus 60 százalékos szintet, amíg a pénzpiacról zökkenőmentesen tudja finanszírozni az államadósságot. Később már erre sem lesz módja.

Szerző: farkasivan  2013.02.06. 18:57 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr945066288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.