Koalíciós partnerek híján a kormányfő körbevette magát különböző kormánytanácsokkal, melyeknek tagjai a tárcavezetőkön kívül a szakmai és társadalmi érdekképviseletek vezetői. Ha belebonyolódna a kormányzásba, a nehézségek felülmúlnák a kedvező eredményeket, látszólag legyen kivel megosztania a felelősséget.

            Néhány napja ülésezett az EU-alapok hatékony merítésének kormánytanácsa. Mivel az EU hamarosan nyilvánosságra hozza a következő, 2014 – 2020 közötti programozási időszakra szóló prioritásait és az egyes országok fejlesztési keretét az újonnan létrehozott  tanács megvitatja, majd a kormány elé terjeszti Szlovákia célkitűzéseit a következő programozási időszakra. Annyi tudható, hogy a következő hét éves programozási időszakra Szlovákia fejlesztési kerete túlszárnyalja az aktuális időszak 11,4 milliárd eurós keretét. A tanács alakuló üléséről kiszivárgott, hogy sokallják a mostani 11 operatív tervet, számukat a következő időszakra lecsökkentik. Kiszivárgott továbbá, hogy a következő programozási időszakban pályázási lehetőséghez juttatják a nagyvállalatokat. Ami akár pozitív fejlemény is lehet a munkanélküliség csökkentése végett annak ellenére, hogy a jövőben magántőke folyamodhat  közösségi, uniós támogatásért. Ne feldjük, hogy ezzel párhuzamosan kevesebb jut majd a közlekedési infrastruktúrára, regionális fejlesztésre és más közösségi fejlesztésekre az oktatásügy, környezetvédelem vagy akár az egészségügy területén.

            A kormánytanács alakuló ülésén bizonyára nem siklottak el afelett, hogy Szlovákia katasztrofálisan gyengén teljesít az EU-alapok merítését illetően. A 2007 – 2013 közötti programozási időszak 82 százaléka eltelt, Szlovákia a számára megítél 11,4 milliárdos keretből eddig csupán  3,7 milliárdot, vagyis a keret 32 százalékát merítette ki. Ez akkor is igaz, ha a keret immár több, mint felét szerződéssel lekötötték és érvényes az n+2 szabályzat, vagyis a az EU-támogatás még bő 1+2 évig meríthető lesz. Mindezzel együtt Szlovákia az EU 27 tagországának listája legalján kullog az uniós alapok merítésének hatékonyságát illetően Romániával és Bulgáriával együtt.

            A Magyar Koalíció Pártja a kormánytól elvárja, hogy a jövőben az eddigieknél sokkal nagyobb komolysággal, szakértelemmel foglalkozzon az EU-alapok merítésével, öszpontosítson a merítés hatékonyságának jelentős megnövelésére, csökkentse a pályázás és a merítés adminisztratív terheit, a politikai klientelizmust, részrehajlást, hiszen az EU-alapok biztosítják a leghatékonyabb beruházási és fejlesztési lehetőséget. Elvárjuk továbbá, hogy az uniós források elsősorban a leszakadó, hátrányos helyzetű térségek, így Dél-Szlovákia számára biztosítsanak fejlesztéseket a közlekedési infrastruktúra, a munkahelymegőrzés és a munkahelyteremtés terén.

Szerző: farkasivan  2012.09.19. 20:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr304788872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.