A szlovák kormány bizonytalan időre elhalasztotta döntését az új komáromi Duna-hídról. A halasztást a közlekedési miniszter azzal indokolta, hogy meg kell vizsgálni, létezhet-e a tervezettnél gazdaságosabb nyomvonal. Ezzel korántsem biztos, hogy a tervekkel összhangban, az EU következő hétéves programozási időszakában, 2014 és 2020 között megépülhet az új Duna-híd.

A közlekedési miniszter érvelése kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit megtapasztalhattunk 2006 és 2010 között. Akkor Komárom város északi és déli önkormányzata, valamint mindkét érintett megye a várostól nyugatra, a vasúti híd mellett húzódó változatot támogatták. Sőt, elkészült a tervdokumentáció is. Az akkori kormányzat és a közlekedési tárca a várostól keletre húzódó nyomvonalat helyezte előtérbe, ezzel egy hosszúra nyúló hatásköri vita alakult ki az érintett felek között. A kormány részéről ennek nem volt más értelme, minthogy késleltesse, ideiglenesen mellékvágányra terelje az előkészületeket.

Le kell szögezni, hogy a Híd párt most akarva-akaratlanul a híd előkészítési folyamata részesévé vált. Komáromi parlamenti képviselője tárgyalásba kezdett a közlekedési miniszterrel, majd a következőt nyilatkozta: „Személyes benyomásom az volt, hogy a miniszter őszintén beszélt, és hogy számára is fontos az új Duna-híd mihamarabbi megépülésének ügye“.  Különösen az után vált a folyamat részesévé, hogy a Híd egy-egy politikusa lett a kormány kisebbségekért felelős kormánybiztosa és a Nemzeti Vagyonalap felügyelőtanácsának elnöke. Vagyis a majdani esetleges sikerből vagy a kudarcból ugyanúgy kiveszi a részét. Képletesen szólva, egy csónakban eveznek a Dunán, korántsem lehet hát a Híd számára közömbös az új híd további sorsa.

A Magyar Koalíció Pártja a kormánytól elvárja, hogy mihamarabb jóváhagyja az új Duna-híd államközi megállapodását, miután a magyar fél azt már korábban jóváhagyta. Azon kívül elvárjuk, hogy folytassa az új híd előkészületeit úgy, hogy az eredeti tervekkel összhangban, az EU következő hétéves programozási időszakában a híd felépüljön.  Íme, egy adalék az új híd időszerűségének és szükségességének alátámasztására: a minap Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban tárgyalt az Esztergomi Suzuki vezérigazgatója. A szaktárca illetékeseit arra kérte, hogy módosítsák a komáromi új híd tervdokumentációját, növeljék meg a híd terhelhetőségét.  Az esztergomi autógyár ugyanis a jövőben fontos logisztikai útvonalának tekintené az új hidat. Olyan összefüggései is vannak tehát a tervezett beruházásnak, amelyekre kevesen gondolnak. Sőt, a Komáromi járás egyre inkább leszakad, munkanélküliségének mutatója vészesen növekszik, éppen ezért jelenthet a térség számára új lehetőséget a nagy teherbírású új Duna-híd.  Főleg Komárom város mindkét része közös, összehangolt területrendezési tervének vonatkozásában, amelyet néhány hete mutattak be a tervezők és a szakértők.

Szerző: farkasivan  2012.07.04. 21:41 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr274629868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HIDverok 2012.07.09. 22:29:36

a "B" csapat álmodozik itten!
BA és DS között a kormányon lévő MKP majd HÍD képviselők, kik Somorján, Dszerdahelyen élnek és életvitelszerűen utaznak szinte minden nap BA-ba, NEM tudtak maguknak egy pici kis 3-4 sávos utat "elintézni" az elmúlt 10 (!!!) évben!!!

Na akkor éppen "Bé" fog egy egész hidat kivarázsolni a csikkzsebéből, úgy hogy az nem vezet sehonnan sehová!

Ez a "Bé" féle politika: hülyítsük a közönséget, hátha egyre több veszi be!