Euro 3.jpgAz egyszínű kormányzat lehetőségei politikai értelemben korlátlanok, még sincs irigylésre méltó helyzetben. Az államháztartás időszakos hiánya rekordokat dönt, májusban egy millárd euróval megugrott, a hó végére túlszárnyalta a két milliárd eurót. Az előző kormányzati időszakban, tavaly csupán ősszel érte el ezt a szintet. Mindez három tényezőnek a következménye: látványosan visszaesett a belső kereslet és a fogyasztás, ezzel párhuzamosan egyre kevesebb vállalkozó és vállalat nyereséges, a kormány pedig tehetetlen, vonakodva keresi a megoldást. Komoly tehát a baj, valamit sürgősen tenni kell.

            Sajtón keresztül a nyilvánosság számára, mintegy próbálkozás, közvélemény-kutatás gyanánt tálalt javaslatokon túl eddig semmi érdemlegeset sem tett a kormány. Kivár. Várja a visszajelzéseket, mit milyen mélységben, mekkora határozottsággal tehet meg. Csupán arra tellet neki,  hogy az ellezéki pártokat kerekasztal-megbeszélésre hívja. Ez pedig a tanácstalanság bizonyítéka és a felelősség bizonyos fokú megosztásának a kisérlete. Érdekes, 2009-ben a gazdasági válság begyűrűzését követően az akkori kormányfő, Robert Fico hallani sem akart erről. Pedig mi, ellenzékiek több ízben javasoltuk a törvényhozásban a hatpárti tanácskozást a helyzet megoldásáról.  Mára már a kormányfő kezdeményezi ugyanezt.

Szeptemberre ígéri a kormány a törvénymódosításokat. Addig a hiány vígan túlszárnyalhatja a három milliárdos értéket, vagy akár az egész évre eltervezett hiány, 3,6 milliárdos értékét. Pedig az év utolsó hónapjaiban szokott jelentős hiány képződni, e tekintetben december a legveszélyesebb. Mekkora lesz hát a végső számla?

            Mindennek a következménye az lehet, hogy már az idén a beharangozottnál súlyosabb lehet az egyes adónemek adókulcsainak növekménye, nem beszélve a jövő évi emelkedésről. Ha van is a kormánynak terve a kiadások csökkentésére, akkor nagyon ügyesen titkolja azt a nyilvánosság elől, mert erről nem hallottunk semmi konkrétumot.  Pedig a helyzet napról napra romlik.

            A Magyar Koalíció Pártja a kormánytól elvárja, hogy felelőssége teljes tudatában végre hozzálát az államháztartás egyre súlyosbodó hiányának kezeléséhez. Javasoljuk, hogy az adókulcsok jelentős megnövelése helyett igyekezzen ésszerűsíteni az állami kiadásokat. Ugyanis az adókulcsok megnövelését nem követi feltétlenül az adóbevételek közvetlen, gyors és kiszámítható megemelkedése. Mert tovább csökkenhet a fogyasztás, egyre kevesebb vállalkozó és vállalat lesz nyereséges.  Lassulhat a gazdasági növekedés, megemelkedhet a munkanélküliség aránya, amelynek közvetlen következménye a szociális jellegű kiadások megemelkedése lesz. Lépjen végre a kormány a tettek mezejére, amíg nem késő! Amíg az államháztartás hiányának alakulását ellenőrzése alatt tarthatja.Euro 3.jpg

Szerző: farkasivan  2012.06.11. 19:56 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr34581502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása