A mai ínséges időkben tarthatatlan a második pillérben részt vevők nyugdíjbefizetési járulékainak megfelezése, amikor a bruttó bér 9 százaléka a Szociális Biztosítóba a további 9 százalék pedig a nyugdíjpénztárba vándorol. Tarthatatlan, mert Európában sehol sem juttatnak ennyire jelentős hányadot a nyugdíjpénztárakba, emiatt pedig tartós hiánnyal küzd az első pillér rendszergazdája, a Szociális Biztosító. Na de hogy a nyugdíjpénztárakba utalt  hányadot harmadával, sőt felével lecsökkentsék, az igencsak durva beavatkozás lenne a második pillérben takarékoskodó, önmaga jövőjéért felelősséget vállaló mintegy másfél millió szlovákiai polgárral szemben.  Mert az előbbi esetben harmadával, a második esetben a felével növelnék meg a Szociális Biztosító költségvetését. Az pedig indokolatlan lépés, hiszen a Szociális Biztosító ekkora hiánnyal nem küzd.  Vagyis ekkora mértékű beavatkozással nyilvánvaló, hogy nem az első pillér egészségessé tétele a kormány célja,  hanem a nyugdíjpénztárakban, az egyéni számlákon levő gyarapodás alapvető meggyengítése, a nyugdíjpénztárakban takarékoskodók megsarcolása.

            A Magyar Koalíció Pártja nem ért egyet a második pillérben takarékoskodók érdekeinek ennyire látványos megsértésével, a nyugdíjpénztárakba irányuló járulékbefizetés csekélyebb csökkentését tudjuk csupán elfogadni. Egyben reményünket fejezzük ki, hogy az erőteljes csökkentés nem a kormány aggodalmának kifejezése az államháztartás jövőbeni egyensúlytalanságát illetően, mert akkor saját képességeiben kételkedne leginkább. Lehet ilyen magyarázta is a kormány tervezetének.

Szerző: farkasivan  2012.05.25. 08:36 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr544545034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.