A kormányfő Brüsszelben arról biztosította Szlovákia partnereit, hogy az új kormány nem lesz nacionalista, mint Fico első kormánya és az euróövezet számára sem fog olyan gondokat okozni, mint Radičová kormánya. Kifejtette, hogy az unióhoz lojális kormány alakult Szlovákiában. Pénzügyminiszterével együtt továbbá arról biztosította partnereit, hogy a gazdálkodás és a költségvetés tekintetében teljesíti majd az Európai Unió követléseit, amennyiben azok az eddigieknél hangsúlyosabban igazodnak majd Szlovákia gazdasági lehetőségeihez.

            A pénzügyminiszter az államháztartás  jövő évi konszolidációjának szükségességét 1,5 milliárd euró összegben határozta meg. Ebből egy milliárdot az adóterhek megnövelésével és fél milliárdot takarékoskodással, a közkiadások lefaragásával szeretne elérni. Ha figyelembe vesszük, hogy az idei évre megtervezett adóbevételek 11 milliárd euróra rúgnak, akkor jövőre majdnem tíz százalékkal szeretné megnövelni az adóterheket.

            A Magyar Koalíció Pártja nem ért egyet a felvázolt konszolidációs stratégiával, mert meggyőződésünk, hogy az állaháztartás rendbetételét hangsúlyosan a közkiadások lefaragásával kellene elérni, kisebb mértékben az adóterhek megnövelésével. Az arányokat pontosan ellenkezőleg, kétharmadnyi részben a kiadások lefaragásával és egyharmadnyi részben az adótehek megnövelsével tudnánk elfogadni. Ezen kívül a kormánytól elvárjuk, hogy az adóterhek megnövelésénél ne a fogyasztást drágítsa meg, mert az keményen sújtaná a szociálisan rászorulókat, a nyugdíjasokat, az alacsony keresetűeket valamint a középosztályt. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne növelje meg a hozáadott értékadó valamint a jövedéki adók kulcsait!  Ehelyett olyan jövedelmek adókulcsait emelje meg, amelyek nem érintik a felsorolt társadalmi csoportokat, mert nekik már nincs hova meghátrálniuk.  A megtorpant államháztartás számára a forrásokat ott kell keresni, ahol azok megtalálhatók!  Az öröklési adó tervezett bevezetésével az a gond, hogy sok esetben halmozottan megadóztatott ingatlanokra újabb adót kiróni ésszerűtlen és irracionális.

            Az eddig kiszivárgott hírek alapján a pénzügyi tárca nem minden javaslata felel meg a fent vázolt elképzeléseinknek.  Az államháztartás konszolidációja tehát nem lesz konfliktusmentes. Érzékenyen fogja érinteni az összes társadalmi csoportot. Az elkövetkező négy évre szóló stratégiát azonban végérvényesen a kormányprogram fogja meghatározni.

Szerző: farkasivan  2012.04.26. 09:25 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr54474225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.