Amiről e jegyzetem szól, bizonyára nem egyedi jelenség és nem csupán választási körzetemben, az Érsekújvári járásban tapasztalható. A Párkányhoz közeli településekről egyre többen jelzik, hogy átverés kárvallottjaivá váltak. Sajnos felettébb komoly átverésekről kapjuk a híreket, a károsultak vesztesége esetenként tetemes összegekre rúg. Történt ugyanis, hogy tavaly tavasszal az egyik alternatív energetikai szolgáltató, egy bizonyos EC ügynökei házaltak, rábeszélték a lakosok némelyikét (a károsultak lehetnek több százan), hogy a hagyományos lakossági gázszolgáltató helyett számukra jobb, olcsóbb szolgáltatást nyújtanak. Jó szándékukat bizonyítva, szerződésbe foglalták: ha  a fogyasztó mégsem lenne elégedett az árakkal és a szolgáltatással, a szerződés megkötésétől számítva fél éven belül bármikor felmondhatja a szerződést. Fél évig valóban néhány euróval lecsökkentették a havi előleg összegét. A hetedik hónaptól azonban, ha a becsapott ügyfél nem kérte szerződése felbontását, a havi előleg összegét a duplájára emelték. Tipikus eset a következő:

a korábbi, hagyományos lakossági gázszolgáltatónál a havi előleg összege 109 euró volt, átmenetileg, fél évre lecsökkentették azt 105 euróra, majd a hetedik hónaptól indoklás nélkül felemelték 207 euróra. Az ügyfél meg hiába tárcsázza a szerződésben megadott telefonszámot, csupán egy automatával cseveghet. A kész átverés show tipikus példája, csupán abban különbözik a televíziós vetélkedőtől, hogy halálosan komoly, és rámehet az ember gatyája”. Azon kívül, hogy figyelmeztetjük a fogyasztókat, lehetőleg ne cseréljenek lakossági energiaszolgáltatót, főleg ne gyanús körülmények között, megoldást kell találnunk erre a súlyos problémára.

A napokban derült ki, hogy sajnos Szlovákiában is egyre komolyabb gondot okoz a jelzálog- és fogyasztási hitelek törlesztése, a végrehajtók a Komáromi, Érsekújvári, Dunaszerdahelyi és a Tőketerebesi járásban árverezik el leggyakrabban a lakásokat a lakosok feje felül. A valóság az, hogy ennek oka nemcsak a hitelek törlesztésének képtelensége, hanem a fent említett példát követve az első látásra alacsonyabb összegű tartozások felhalmozása is lehet. A postafiókos energiaszolgáltató az előleg néhány havi elmaradását követően végrehatónak adja a tartozás behajtását. Készpénz híján értékesebb vagyontárgy, akár ingatlan eshet áldozatul.

 

Mihamarabb megoldást kell találnunk a súlyos gondokra, meg kell védenünk az emberek érdekeit. Módosítani kell a végrehajtókról és a végrehajtásról szóló, a lakosság érdekeit mellőző törvényt. Át kell értékelni továbbá a mai állapotot, amikor a lakossági energiaszolgáltatásnál lehetővé vált a szolgáltatók konkurenciája. A konkurencia teljesen megalapozott a közületi és vállalati szolgáltatóknál, a lakossági ellátásnál azonban rendre visszaélnek a piac adta lehetőségekkel, a lakosság jóhiszeműségével. A benevolens piaci szabályzókat meg kell szigorítani mind a kereskedelmi felügyelet, mind az energetikai felügyelet viszonylatában. A fenti eset bizonyítja, hogy rendkívül szabadelvűek a szabályzók, hihetetlen esetekre derül fény, figyelem kívül hagyják a fogyasztók, a lakosság érdekeit. Megleljük a megfelelő, megnyugtató megoldást!

Szerző: farkasivan  2012.01.13. 12:06 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr653542442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.