Úgy költekezik a belügyi tárca, mintha a gazdasági konjunktúra kellős közepén, valamikor  2006 - 2007-ben járnánk. A gazdasági válság és a fokozott takarékosságról szóló kormányhatározat híre úgy tűnik máig sem érkezett el a belügyminisztériumba. Egy zárt világban, üveggömbben élnek,  közben a pénzügyminiszternek féfiasan bemutatták a fityiszt.

            A tárca államtitkára 6.500 eurós év végi jutalmat kapott, az országos rendőrparancsnok helyettesei fejenként  5.600 euróval lettek gazdagabbak. Az országos rendőrparancsnokság egyik hivatalvezetője egyenesen 7.100 eurós jutalomnak örülhetett. A legdurvább minden bizonnyal az országos tűzoltóparancsnok hivatalvezetőjének esete, akinek mindössze egy hónapnyi tevékenységét 1.100 eurós prémiummal jutalmazták. Vagyis fejvesztve osztogatták a jutalmakat. A mezőgazdasági tárcánál sem fukarkodtak, újra kitettek magukért, ezúttal az év végi prémium összesen 628 ezer euróra rúgott.

            Egy nappal később újra felbosszantották az adófizető polgárokat. És újra csak a belügyminisztérium.  6,3 millió euró értékben 373 új gépkocsit vásárol, felújítja a tárca és a rendőrség gépkocsiparkját. Azzal védekezik, hogy a gépkocsik közbeszerzését még a tárca előző vezetése rendelte el, csupán most érkeztek meg a gépkocsik. Az előző vezetés sem mentesül a felelősség alól, hiszen a gazdasági válság kitörését követően - miután a gödörbe kerültünk - rendelték el a közbeszerzést. A gépkocsik egy részét azonban a mai vezetés rendelte meg. A legcsodálatosabb az, hogy egy következő, 8 milliós szerződést a kormány bukását követően írtak alá, ennek értelmében a következő években 800 új gépkocsi gazdagítja majd a tárca gépparkját.

            Mindeközben a rendőrörsökről gyanúsan sokan távoznak, helyettük pedig nem érkezik meg az új szolgálati erő. Tekintettel az egyre súlyosbodó helyzetre a gyarapodás helyett rendőréknél létszámleépítés zajlik. Ez lenne hát az a biztonság, amikor majd biztonságban érezhetik magukat az emberek otthon és a közösségükben, amelyről néhány napja olvashattunk a Nézzük a tényeket! című blogban?

            Lelki szemeim előtt látom a tárcavezető ártatlan arcát: ő csupán ki akarta meríteni a tárca idei költségvetését.  Az államháztartás hiányának csökkentése, ezáltal az államadósság lefaragása úgy tűnik, a kormány tanácskozásain nem szokott napirenden lenni. Vagy ha néha napján mégis, akkor a kormányülésen éppen a belügyminiszter hiányzott. Az ellenkező eset is fennállhat, Szlovákia államháztartási hiányával mindenki elégedett, nincs szükség az államadósság csökkentésére. Lehet, hogy a kormány ülésein vagy a belügyi tárca gremiális ülésein nem hallottak arról, hogy az állami kötvényeket nem sikerült elhelyezni a pénzpiacokon, mert nem volt irántuk érdeklődés?  Sőt, a pénzpiacok sem reagálták le pozitívan az elmúlt heti brüsszeli csúcs döntéseit. Hamarosan felébrednek a csipkerózsika álmukból.

            A belügyi tárcánál különlegesen értelmezik a takarékosságot. A sorkatonák mehetnek, a gépkocsik jöhetnek, a főnökök meg busás ajándékot kaptak a karácsonyfa alá. A tárca vezetői azt mondják: utánam a vízözön. Az ország felelős vezetői részéről mindez rendkívül felelőtlen hozzáállás, a jövőbe tekintve egyenesen az adófizetők arculcsapása.

Szerző: farkasivan  2011.12.13. 18:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr93460964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.