Egy idézettel kezdem az aktuális kormányprogramból: „A régiók közötti különbségek enyhítésére az Európai Unióban, ezzel együtt Szlovákiában is a munkahelyteremtő beruházások hatását kell megnövelni, főleg a leszakadó régiókba irányítani azokat. A kormány a hátrányos helyzetű és az erőteljes munkanélküliséggel sújtott régiók számára beruházáscsalogató programokat kezdeményez. A régiófejlesztés területén a regionális különbségek enyhítésére helyezi a hangsúlyt és az egyes régiók közötti összetartó erő megnövelésére.“

Nos, az elmúlt másfél évben nemhogy e célkitűzés egyetlen betűjét sem teljesítette, de az állami költségvetésből a munkahelyteremtést ösztönző támogatásokat is úgy osztotta el a kormány, hogy azok elsősorban az alacsony munkanélküliséggel bíró, amúgy is iparosodott északi térségben csapódtak le.

Ne feledjük, ebben az esetben nem a külföldi beruházó önkényes döntése volt, hová telepíti az üzemét, hol létesít új munkahelyeket. Ebben az esetben Szlovákia kormánya döntött arról, hol támogatja meg az állami költségvetésből, vagyis mindannyiunk adóiból új munkahelyek létesítését.

Bizonyára emlékezünk még arra, amikor idén tavasszal a gazdasági minisztérium javaslatára a kormány nem támogatta meg Királyhelmec és a Komáromhoz közeli Hetény pályázatát ipari park létesítésére. Ezek a momentumok a melléklet térképen piros keresztekkel vannak megjelölve. Azonban a kormány múlt heti ülésén összesen 1.674 munkahely létrehozását támogatta meg állami költségvetésből a következő regionális leosztásban: északon, vagyis az alacsony munkanélküliséggel bíró térségben Puhón 324, Zsolnán 110, Námesztón 251 és 254, Kézsmárkban 101 és további 59 munkahely létrehozását. A középső térségben az alacsony munkanélküliséggel bíró Aranyosmaróton 222, a hátrányos helyzetű Klenócon pedig 253 munkahely létrehozását támogatta meg. A magyarok által is lakott déli térségben csupán egyetlen helyen, Rozsnyón támogatta meg 100 munkahely létesítését. Természetesen örülünk ennek, főleg a rosznyóiak és a térségben élők. Csakhogy ez az édeskevésnél is halványabb teljesítmény. Ráadásul a vonatkozó törvény értelmében utoljára osztott szét a kormány munkahelyteremtést ösztönző állami támogatást. Jövő évtől csupán adókedvezményben részesülhetnek az érdeklődők.

A levonható tanulság pedig: saját programjával ellentétben a kormány nem a leszakadó, hátrányos helyzetű, köztük a Dél-szlovákiai térségekben támogatta meg új munkahelyek létesítését ott, ahol égető szükség volna rá. Oda vándorol az állami támogatás, ahol a munkanélküliség aránya alacsony, ahová a munkaerőt más térségekből kell odaszállíttatni. Hadd idézzem újra az aktuális kormányprogramot: „A legfontosabb fokmérője annak, hogy a kormány sikeres munkát végez-e vagy sem, az újonnan létesített munkahelyek száma lesz. E területen rossz helyzet tapasztalható és korántsem csupán a válság végett.“ Nos, ez a bátor célkitűzés a kormánytól való, azonban férfiasan be kell vallaniuk: másfél évvel a kormányprogram jóváhagyását követően a helyzet sokkal rosszabb, már ami a mérhető munkanélküliségi adatokat illeti. Főleg a hátrányos helyzetű, leszakadó Dél-szlovákiai járásokban. Lépten-nyomon az apátia, a kilátástalanság, a reménytelenség tapasztalható az egész térségben.

Jó lenne, ha tudatosítanák az itt élők: a szlovákiai magyarok gondjait nem oldja meg Lagzi Lajcsi, Tolvai Renáta, Hevesi Tamás, de még Fenyő Miklós sem. A kormány az elmúlt másfél évben bebizonyította, hogy Dél-Szlovákia érdekérvényesítésében mire képes, kitűnően illusztrálja ezt a mellékelt térkép csakúgy, mint a néhány napja általam közzétett térképek a gyorsforgalmi utak és a vasutak fejlesztéséről 2014-ig, vagyis a választási időszak tervezett végéig. Ezek szerint, ha a kormány kitartott volna a négy éves választási időszak végéig, csúfosan megnövelte volna a regionális különbséget észak, Vág-mente valamint a leszakadó, hátrányos helyzetű térségek, köztük Dél-Szlovákia között. Vagyis Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése máig sem szűnt meg és nem szűnt volna meg 2014-ig sem. Ellenben, erőteljesen felgyorsult volna a képzeletbeli olló szétnyílása.

Ma már a kormányban való puszta jelenlét önmagában kevés, tenni kéne végre Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásáért, a munkahelyteremtésért és a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséért. Amennyiben a kormány(ok) nem lesz(nek) tekintettel a riasztó helyzetre, a kilátástalanságra Dél-Szlovákiában annak ellenére sem, hogy a térségben a mintegy félmillió magyar mellett békésen él majdnem kétszer annyi szlovák ajkú polgár, akkor hamarosan el kell gondolkodni az önigazgatás olyan formájának létrehozásán, amely a déli régiónak leginkább megfelel. Amíg nem késő, amíg kezelni lehet a súlyos gondokat és el lehet indulni a fejlődés, gyarapodás útján más régiók mellett itt is. Na, ezért van értelme az idő előtti választásnak, mert a tendenciát, a folyamatokat addig kell megváltoztatni, amíg nem késő. Ennek a lehetőségét kínálja az idő előtti parlamenti választás.

Szerző: farkasivan  2011.11.28. 07:42 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr753417480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lashee · http://lashee.blog.hu 2011.11.28. 16:03:59

Kedves Iván, a szerkesztőben a képet körülvevő keretre kattintva beállíthatod a megfelelőre szélességet.

farkasivan 2011.11.28. 18:15:26

@lashee: Köszönöm a tippet, korrigáltam a fotó méreteit.
süti beállítások módosítása