A kormány október elején jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést. A költségvetésbe bekódolta, hogy jövőre az önkormányzatokat megfosztja 240 millió eurónyi (közel 7,5 milliárd korona) forrástól. Az önkormányzatok számára leosztott részadó rendszerének többlábúsításába fogna, létrehozva az adókeveréket. Míg a helyi önkormányzatok ma a személyi jövedelemadó bevételének 70,5 százalékával rendelkeznek, addig a megyei önkormányzatok az adóbevétel  23,5 százalékával. Ez jelenti fő bevételi forrásukat. A forrásaik kormány szerinti többlábúsítása arról szól, hogy több adónemből származó bevételekre építené az önkormányzatok forrásait. Úgy tenné ezt, hogy útközben elveszne 240 millió euró, ennyivel több maradna az állam számára. Miközben nem csökkentenék az önkormányzatok feladatait,  beleértve a rájuk átruházott állami feladatokat.

A Magyar Koalíció Pártja messzemenően elutasítja ezt a szándékot. Főleg azért, mert

amíg 2007 óta az állami költségvetés kiadásai a gazdasági válság ellenére megemelkedtek 50 százalékkal, addig a településeknek leosztott részadók stagnáltak, majd lecsökkentek. Konkrétan 2009-ben az előző évihez képest 7 százalékkal, 2010-ben pedig további 18 százalékkal. 2010-ben már az önkormányzatoknak az átruházott állami hatáskörökre juttatott forrásai is lecsökkentek. Tarthatatlan a közigazgatás ennyire részrehajló finanszírozása, ráadásul a kormány az önkormányzatok számára előnytelen helyzet súlyosbításába fogna, az állami költségvetés javára. Nem érthetünk ezzel egyet azért sem, mert az MKP programjának egyik alap pillére az önkormányzatiság.

A tervbe vett iztézkedés helyett inkább szüntessék meg azt az igazságtalanságot, amely immáron ötödik éve tart. 2006-ban úgy módosították a részadó egyes településekre kiszámított hányadát, hogy azóta a tengerszint feletti 267 méternél alacsonyabban fekvő (zömmel Dél-szlovákiai) településektől évente megvonnak 33 millió eurót (1 milliárd koronát), amelyet az ettől magasabban fekvő településeknek osztanak el. Szüntessék meg ezt az égbe kiáltó hátrányos megkülönböztetést!

Szerző: farkasivan  2011.11.07. 08:55 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr643360283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.