Hétfőn tartotta meg második képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. A képviselő-testület eldöntötte a kultúra, a sport és a műemlékek megóvására szánt idei támogatásokat polgári társulások, helyi önkormányzatok és közületek számára a következő, arányos területi leosztásban: a Komáromi járásban kultúrára 142 ezer, sportra 134 ezer euró jut, az Érsekújvári körzetben kultúrára 145 ezer, sportra 137 ezer euró jut, a Párkányi körzetben kultúrára 49 ezer, sportra 47 ezer euró jut, a Lévai járásban kultúrára 155 ezer euró, sportra 147 ezer euró jut, a Vágsellyei járásban kultúrára 72 ezer euró, sportra 69 ezer euró jut. Gratulálunk az eredményes pályázóknak, az anyagi támogatás tartalmas, sikeres, eredményes felhasználását kívánjuk számukra! Viszonzásul, az adott választási körzet megyei képviselői szívesen eleget tesznek a megye által támogatott rendezvényekre való meghívásnak. Ugyanis a régiókban, a településeken zajló események, a mindennapi sikerek és gondok megismerése, fontos feladatkörük.   

   nr_megyehaza_4.jpgA műemlékek megóvásának támogatására a megyei önkormányzat idén is elfogadta anyagi keretét, jóváhagyta a benyújtott pályázatokra szánt összegeket. A teljesség igénye nélkül a következő pályázatok is megyei támogatásban részesülnek: Érsekújvárban a Mária Terézia Laktanya bejárati kapujának felújítása, Kolonyban a R.Kat. templom felújítása, az Apponyi Vár várfalának állagmegőrzése, az Apponyi Kastély falainak felújítása, Ipolyságon a városháza (egykori megyeháza) épületének felújítása, Bélán a R.Kat templom belső festésének, freskóinak felújítása, Komáromban a Szt.András Templom felújítása, Komárom városának a Komáromi Erőd felújítására, Ógyallán a R.Kat. templom felújítása, Nagycétényben a R.Kat. templom felújítása, Csúzon a R.Kat templom felújítása. Reméljük, a megyei támogatás hozzásegíti a sikeres pályázókat célkitűzésük megvalósításához.   

   Komoly, de sikeres küzdelmet vívtunk azért, hogy Nyitra megye hozzájáruljon a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont étkezdéjének oktatási hálózatba sorolásához, valamint a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium kollégiumának oktatási hálózatba sorolásához. Az oktatási hálózatot az oktatási minisztérium vezeti, ám a besoroláshoz nélkülözhetetlen az illetékes megye hozzájárulása. Hosszú küzdelem után, mindkét kérvényhez a megye hozzájárult.   

    Az újszülöttek és a gyermekek korai beavatkozásának központjait tavaly Nyitra megyében létrehoztuk Kálazon és Manyán. Tegnapi döntésünkkel pedig Nyitra városában és Léván hoztunk létre hasonló szociális-egészségügyi központot. Kérdésemre, kérésemre a megyei hivatal illetékesei elkötelezték magukat arra, hogy 2018 folyamán ugyanilyen központ létesül a Komáromi járásban, a Párkányi körzetben valamint a Vágsellyei járásban.     

    A kultúra, sport és a műemlékek támogatása esetén 2015-ben elértük, hogy az ilyen jellegű támogatások területileg kiegyensúlyozottan legyenek megítélve a megye északi valamint déli régióiból érkezett pályázatok esetében egyaránt. 2015-től hasonló területi kiegyensúlyozottságot értünk el a megyei közutak burkolat-felújításánál. Hellyel-közzel a megyei beruházások, valamint az Európai Unió költségvetéséből finanszírozott beruházások esetében is elértük a területi kiegyensúlyozottságot. Olyan terület maradt kiegyensúlyozottság nélkül, amely viszonylag szűk körben volt korábban előtárgyalva, a megyei testület pedig általában áldását adta a megyei intézmények infrastruktúrája (középiskolák, szociális intézmények, egészségügyi intézmények, kulturális intézmények – színházak, múzeumok, képtárak, könyvtárak) javítására, karbantartására, felújítására – ami nem minősül beruházásnak. A tegnapi határozati javaslatomat, módosításomat is elfogadta a megyei képviselő-testület, amely az ilyen jellegű – esetenként százezres összegeket elérő – beavatkozások esetén is területi kiegyensúlyozottság legyen az északi és a déli megyei intézmények között. Vagyis szűnjön meg a hátrányos megkülönböztetés. Innentől arra lesz csupán szükség, hogy a megye déli régióiban működő megyei fenntartású intézmények vezetői az eddigieknél sokkal bátrabban forduljanak segítségért az intézményük infrastruktrúrájának javítása, felújítása és karbantartása címén, mint korábban. Forduljanak a megyei hivatalhoz s ezzel párhuzamosan kérjük, forduljanak az MKP megyei képviselőihez. Az előző megyei képviselő-testületi ülésről megírt tudósításomban leírtam a megválasztott megyei képviselőink nevét és szakbizottságokba való besorolását.           

                                                                               Farkas Iván, Nyitra megye képviselő, az MKP frakcióvezetője

Szerző: farkasivan  2018.03.27. 07:59 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr9713782924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása