Hétfőn lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat utolsó, 34. képviselő-testületi ülése a lassan befejeződő, 4. választási időszakban.Hétfőn lezajlott a Nyitra Megyei Önkormányzat utolsó, 34. képviselő-testületi ülése a lassan befejeződő, 4. választási időszakban.     

dsc00811.JPGAz önkormányzat eldöntötte Nyitra megye jövő évi, kiegyenlített költségvetését. A bevételi és a kiadási oldalon egyaránt 244 millió euró szerepel, miközben a megye déli járásaiban számos II.osztályú út burkolat-felújítását is tartalmazza. Eldöntöttük, hogy a komáromi Selye János Gimnázium műemlék jellegű épülete felújításra kerül. 1,85 millió eurót hagytunk jóvá a történelmi épület hőszigetelésére, energetikai hatékonysága jelentős megnövelésére. Ebből 600 ezer euró jövőre lesz felhasználva, a megye tartalékalapjából. A többi 2019-ben, ügyszintén a megye saját forrásaiból.   

A korábbi években komoly nézeteltérést okozott a megye azon általános érvényű rendeletének jóváhagyása, amely a megye területén működő középiskolák megnyitható első osztályainak számát rögzíti. Függetlenül az iskola fenntartójától, legyen az a megye, magánszemély vagy egyház. Az előző három esztendőben azért küzdöttünk, hogy a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola újabb, érettségivel végződő első osztályt nyithasson, vendéglátás szakon. Eddig sikertelenül. Ma azonban jóváhagytuk a 10/2017 sz. általános érvényű rendeletet, abban pedig azt a módosítást, amely a következő tanulmányi évben a magán szakközépiskola részére engedélyezi az ilyen irányú osztályát megnyitását. Az ilyen irányzat iránt hosszabb ideje fennáll a diákok érdeklődése, nem lesz tehát gond az első osztály megtöltése.     

A választási időszak kezdetén – amely az Európai Unió aktuális programozási és költségvetési időszakénak kezdete is egyben – az MKP képviselőcsoportja nevében javasoltam, hogy térjünk vissza a határátkelők megnyitásához az Ipoly alsó folyásán. A megye egyetlen új határátkelő fejlesztéséhez, a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd beruházásához járult hozzá. A híd előkészületei az utóbbi egy év folyamán olyannyira felgyorsultak, hogy Nyitra megye partnerével, a magyarországi NIF ZRt.-vel együtt az ellenőrzési időpontig, november 3-ig benyújtja az Interreg Program hatóságához közös pályázatát az Ipoly-híd megépítésére. Ma jóváhagytuk a beruházás szlovákiai része önrészét 120 ezer euró összegben, melyet Nyitra megye saját költségvetéséből finanszíroz.

Elfogadtuk az idei, 2017-es megyei költségvetés módosítását is, amelyben 13,5 ezer eurót hagytunk jóvá a komáromi Jókai Színház havária-helyzetének orvoslására. 

A megyei képviselő-testület jóváhagyta a 9/2017 sz. általános érvényű rendeletét, amelyben meghatározta, hogy a magán és egyházi fenntartású művészeti alapiskolák, nyelviskolák és nevelési intézmények – kollégiumok, napközi otthonok – a megyei fenntartású intézményekhez hasonlóan, megkapják a fejpénz 100 százalékát. Immár harmadik éve. E tekintetben Nyitra megye az egyetlen a nyolc megye közül, amely a fejpénz lehető legmagasabb összegét hagyta jóvá a magán és egyházi fenntartású intézmények számára. Számos városi önkormányzat számára is követendő példát mutatva. 

 

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője

Szerző: farkasivan  2017.10.30. 20:28 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasivan.blog.hu/api/trackback/id/tr9113118490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása